Avrupa’nın Madde Bağımlılığı Karnesi Açıklandı

Bilimsel Çalışmalar
  Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) 2011 yılı değerlendirme raporunu 15 Kasım’da Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıkladı.  Rapor 27 Avrupa...
EMOJİLE

 
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) 2011 yılı değerlendirme raporunu 15 Kasım’da Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıkladı. 

Rapor 27 Avrupa üyesi ülkenin yanı sıra aday ülkeler Türkiye’yi, Hırvatistan’ı ve Norveç’i de kapsıyor.
 
Avrupa’da yılda 20 bin kişi ölüyor

Rapor Avrupa’da durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini ortaya koyuyor. Rapora göre Avrupa’da yılda 20 bine yakın kişi uyuşturucudan ölüyor ve 1.300 kişi de uyuşturucu kullanımından kaynaklı HIV virüsünden hayatını kaybediyor. Avrupa ve Norveç’te sadece aşırı doz uyuşturucu kullanımından öldüğü tespit edilenlerin sayısı 8 bine yaklaşıyor. Ölenlerin çoğunluğunu ise 30’lu yaşlara henüz ulaşmış erkekler oluşturuyor.
 
Kokain Kullanımında Avrupa Genelinde Artış

Raporda, 15-64 yaş arası 14,5 milyon Avrupalının hayatlarında kokaini denedikleri belirtilirken, 4 milyon kişinin de son bir yıl içerisinde kullandığı ifade ediliyor. Avrupa genelinde Kokainin gramı 50-70 Euro civarında satılıyor ve madde bağımlılığı sorununun %17’sini kokain oluşturuyor. Ayrıca bölge genelinde sadece kokaine bağlı nedenlerle yılda 1000 ölüm gerçekleşmektedir.
 
Kenevir Kullanımında Azalma Var

Araştırmalara göre 78 milyon Avrupalı da Hint kenevirini denedi ve bunlardan 22 milyonu son bir yıl içerisinde kenevir kullandı. Bu da 15-64 yaş arası her 5 yetişkinden birinin kenevir otunu denediğini gösteriyor. Avrupa’da en yaygın olarak kullanılan kenevirin özellikle genç yetişkinlerdeki kullanım oranının düştüğü görülüyor. Kenevirdeki bu düşüşün bir nedeninin de tütün kullanımındaki azalma olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar Tütün kullanımı ile ot kullanımı arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor.
 
Avrupa genelinde yapılan araştırmalarda son aylarda okullarda sigara kullanımının %33’ten %28’e kenevir kullanımının ise %9’dan %7’ye azaldığı ifade ediliyor. Kıta genelinde milyonlarca insana sirayet eden kenevir’in en çok tehdit ettiği hedef kitle ise 15-25 yaş arası genç nüfus.
 
Sentetik Haplardaki Artış Endişe Verici

Rapora göre kıta genelinde sentetik hap üretiminde bir artış söz konusu. Ecstasy başta olmak üzere birçok sentetik ürün artık Avrupa’da üretiliyor. Ürünlerin kimyasal hammaddeleri çoğu kere Avrupa sınırlarından normal ürünler gibi geçerek içeride dönüştürülüyor ve işleniyor. Avrupa’da en yüksek dozda sentetik ürünlerin Hollanda’da olduğuna dikkat çekiliyor.
 
2.5 milyonu geçen yıl olmak üzere şu ana kadar yaklaşık 11 Milyon Avrupalının ecstasy denediği ifade edilen raporda 12 milyon Avrupalının ise şu ana kadar amfatemin ürünler denediği belirtiliyor. Sentetik ürünlerin kullanımında genç nüfusta genel bir düşüş gözlense de ürünlerin çeşitliliği ve yaygınlığı nedeniyle Pazar payının tahlilinin güç olduğu düşünülüyor.
 
Avrupa Genelinde 1.3 Milyon Kişi Düzenli Eroin Kullanıyor

Raporda Avrupa genelinde 1.3 milyon kişinin düzenli kullanıcı olduğu ve tedavi merkezlerine başvuranların %51’inin eroin bağımlısı şikayeti ile bu merkezlere başvurduğu belirtiliyor. Eroinde enjeksiyonlu kullanım azalırken kapsüllü kullanımın arttığı gözleniyor.
 
Eroinin başlıca üretim yerlerinden biri olan Afganistan’da 2009’dan bu yana üretimin düşmesinin bölge genelindeki hap kullanımını tetiklediği düşünülüyor.
 
İnternetten uyuşturucu satan 600’den fazla site var

Hızlı bir şekilde kontrol edilemeyen yeni uyuşturucu maddelerinin piyasaya çıktığına değinen uzmanlar, erken uyarı sistemi sayesinde sadece bir yıl içerisinde 41 yeni madde tespit ettiklerini söyledi. Bu yeni maddeler için internetin temel satış yeri olduğuna dikkat çeken EMCDDA uzmanı Jane Mounleney, 600’ün üzerinde internetten uyuşturucu satan site tespit edildiğini belirtti. İnternetten toplu ve perakende satışların yapıldığına değinen EMCDDA uzmanları bu sitelerin sayısının her geçen gün arttığı uyarısında bulundu.
 
Türk-Avrupa Güvenlik Güçlerinin İşbirliği Önemli

Asya’dan Avrupa’ya geçişte Türkiye’nin önemli bir güzergah olduğu ifade edilen raporda Türk güvenlik güçlerinin son yıllarda başarılı operasyonlar gerçekleştirdiğine dikkat çekildi. Türkiye ile Avrupa arasında güvenlik güçlerinin işbirliğinin önemli olduğu ifade edilen raporda bu operasyonlar sonucunda son iki yılda kullanıcıların bölge genelinde eroin bulmakta zorlandığı ifade edildi.
 
Tedavi’de Yüksek Rakamlar

Raporda sadece 2009 yılında Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerde 1.1 milyon kişinin tedavi gördüğü ve bir kişinin tedavi masrafının ise 5 bin Euro civarında olduğu ifade ediliyor. Uzmanlara göre her geçen yıl tedavi gören insan sayısı artıyor. Rusya’da ve doğu Avrupa ülkelerinde tedavi imkanlarının yetersizliği nedeniyle bir çok kişinin tedavi görmediği bu nedenle tedaviye muhtaç kişi sayısının bölge genelinde bu rakamların çok üzerinde olduğu düşünülüyor.
 
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) direktörü Wolfgang Götz raporla ilgili basın toplantısında  “bu rapor Avrupa genelindeki madde kullanımının geldiği boyutları gözler önüne sermektedir. Avrupa genelinde madde bağımlılığıyla mücadelede ciddi dayanışmaya ve işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Yükselen madde piyasası karşısında karşılıklı bilgi paylaşımı ve ortak işbirliği önemlidir. Mevcut artış tüm Avrupa’yı tehdit etmektedir” dedi.
 
Götz ayrıca siyasetçilerin yükselen madde bağımlılığına gözlerini kapayamayacağını bu durumun göz ardı edilmesi durumunda HIV virüsü gibi kamu sağlığını ciddi derecede etkileyecek hastalıkların yaygınlaşabileceğini söyledi.