Çolak’a ikinci müdahale yapabiliriz

Bilimsel Çalışmalar
Turan Çolak’ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yoğun bakım ü...
EMOJİLE

Turan Çolak’ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilen Çolak’ın en kısa zamanda kendilerine yeniden teslim edilmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin ilk yüz nakli gerçekleştirilen Uğur Acar’a yapılan tedavilerin Çolak’a da uygulandığını anlatan Özkan, ancak bu operasyonun ilk operasyondan farklı olduğunu kaydetti. Hastanın hem kulak hem de göz kapaklarının da nakledildiğini vurgulayan Özkan, göz kapaklarının hareketi ile ilgili bir ay sonra yeni bir operasyon yapılabileceğini belirtti.

GÖZLERİNİ KAYBETME RİSKİ OLUŞABİLİR

Göz kapakları hareket etmediğinde gözün açık kalabileceğini, bundan dolayı da gözlerini kaybetme riski oluşabileceğini dile getiren Özkan, ”Hastanın göz kapakları da nakledildi. Gözde biri açan, biri kapatan kaslar var. Bu nedenle göz kapaklarına ikinci bir müdahale yapabiliriz. Ona göre davranacağız. Gözünü açması ya da kapaması bu dönemde bizim kontrolümüzde olacak. Yaklaşık bir ay sonra bunun kararını verip ufak bir müdahale yapmamız gerekebilir. Yapmayabiliriz de… Bu, süreç içinde belli olacak. Şimdilik bir sorunumuz yok” dedi.

Özkan, göz kapaklarının kas hareketleri ile ilgili rahatsızlığın en az 3-4 ayda giderilebileceğini söyledi. Operasyonda hastanın iç ve orta kulağının değiştirilmediğini, sadece kulağın kepçesini naklettiklerini anlatan Özkan, Colak’ın duyma ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadığını söyledi.

Hastanın genel durumu ile ilgili bilimsel olarak risk artıran bir durum olmadığını dile getiren Özkan, diğer hastalardan edindikleri tecrübeleri bu hastaya uygulayacaklarını vurguladı.

BİR KAÇ GÜN İÇİNDE NORMAL SERVİSE ALINACAK

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz da, 15 Mayıs’ta saat 16.00’dan itibaren hastayı devraldıklarını, aynı gün uyandırdıklarını ve şuurunu kontrol ettikten sonra yeniden uyuttuklarını söyledi.

Ntvmsnbc