“Bitkisel ürünler öldürebilir” uyarısı

Bilimsel Çalışmalar
Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, bitkisel ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığını, etkileşimlerde ve doz aşımlarında ölüm nedeni olabileceğini söyledi. İlaçl...
EMOJİLE

Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, bitkisel ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığını, etkileşimlerde ve doz aşımlarında ölüm nedeni olabileceğini söyledi. İlaçların sentetik ve doğal olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten ERÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, sentetik ya da konvansiyonel ilaçların, halihazırda ilaç olarak algılanan tablet ya da şurup haline getirilmiş şekli olduğunu, bu tür ilaçlarla hastalığa karşı koyacak yalnızca bir etken maddenin hastaya verildiğini söyledi.

 Doğal ilaçlar ya da halk arasında bitki ilaçları diye tabir edilen ilaçlarda ise etken maddelerin birden fazla olduğunu ifade eden Koşar, "Dolayısıyla bitkiyi tek olarak veya bitkinin karışım olarak özünü alıp kullandığınızda birden fazla maddeyi vücudunuza alıyorsunuz. Dolayısıyla o birden fazla maddeyi alırken hem toksik etkilerini hem de etkileşimlerini birlikte düşünmeniz gerekiyor. Bu nedenle bitkisel ürünlerde karışımları yapmak veya önermek oldukça risklidir. Bilen bir kişinin bunu yapması gerekir" dedi.  

İHA