Uçakta sakız çiğneyin

Bilimsel Çalışmalar
Uzmanlar, uçak yolculuklarında yükselme ve alçalma esnasında ani basınç değişiklikleri yaşandığını hatırlattı. Bu durumda östaki borusunun iyi çalışmaması ya da tıkanıklık olmasından dolayı dengelenem...
EMOJİLE

Uzmanlar, uçak yolculuklarında yükselme ve alçalma esnasında ani basınç değişiklikleri yaşandığını hatırlattı. Bu durumda östaki borusunun iyi çalışmaması ya da tıkanıklık olmasından dolayı dengelenemeyen basınç yüzünden rahatsızlık yaşanmasına neden olduğu ifade ediliyor.
 
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, özellikle uçakla yolculuk yapan birçok kişide kulakla ilgili şikayetlerin oluştuğunu ve hastanelere başvuranların olduğunu ifade etti. Uçuş esnasında yükselme ve alçalmaya bağlı basınç artışının olduğunu dile getiren Dr. Muammer Karagöz, basınç değişikliğine bağlı kulakta sorunların oluştuğunu anlattı. Karagöz, şu bilgileri verdi:
 
“Duyu organımız kulaktır. Orta kulakta bir boşluk vardır ve bunu oda gibi düşünebiliriz. Bu boşluk aynı zamanda bir baca gibidir. Bu baca östaki borusudur. Basınç değişikliği hacim genişlemesi yada hacim küçülmesine neden olur. Östaki borusu da yani orta kulak ani oluşan basınç değişikliklerinde buradaki basıncı dengeler. Östaki borusu iyi çalışmaz ya da tıkanık olursa, orta kulaktaki basınç dengelenemediği için sorun oluşmaya başlar. Sorunun büyüklüğü östaki borusunun ne kadar sorunlu olduğuyla orantılıdır.”
 
Orta kulak boşluğunun dış duvarında kulak zarı olduğunu aktaran Karagöz, “Dolayısıyla en çok etkilenen kısım kulak zarıdır. Kulak zarında kanamadan yırtılmaya kadar giden sorunlar oluşabilmektedir. Yine negatif basınçta dokulardaki sıvılar orta kulağa toplandığı için orta kulakta hava yerine sıvı toplanması ve buna bağlı orta kulak iltihabı olmaktadır.” dedi.
 
ÖSTAKİ BORUSU NEDEN TIKANIR?
 
Dr. Muammer Karagöz, östaki borusunun neden tıkanabileceği ile ilgili de şu bilgileri verdi; Çocukluktan beri olan östaki borusu patolojileri (Bunlar östaki borusunun açılmasını sağlayan kasların zayıf olması ya da anatomik darlıklardır.) Çocuklarda geniz eti büyümeleri. Allerjik burun problemleri, nezle ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonları. Burun kemiğinde eğrilik veya burun tıkanıklığı yapan sinüzit, polip gibi diğer durumlar.
 
UÇAKLA YOLCULUKTA KALKIŞ VE İNİŞLERDE SAKIZ ÇİĞNEYEBİLİRSİNİZ
 
Östaki borusunun açılması ile ilgili müdahalenin gerekliliğine işaret eden Dr. Karagöz, neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı: “Üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjisi olanların tedavisini yaptırdıktan sonra yolculuğa çıkmaları. Östaki borusu fonksiyon bozukluğu varsa burun açıcı ilaçlar 1 gün öncesinden başlanmak kaydıyla alınmalıdır. Sorun sürekli ve ileri düzeyde değilse kalkış ve iniş esnasında sakız çiğnemek, yutkunmak fayda sağlayabilir. Bazen orta kulakta su toplanmasına kadar giden sorun varsa kulağa havalandırma tüpü yerleştirilmesi kalıcı çözüm sağlamaktadır.”

cihan