Hangisini çiğ hangisini pişmiş yiyelim?

Bilimsel Çalışmalar
Doktor Max Bircher-Benner, çiğ besinlerin fotosentez aracılığı ile güneş enerjisini depoladıkları ve yiyen kişiye aktardıkları tezini bu yıllarda öne sürmüştü. O tarihten sonra yapılan sayısız araştır...
EMOJİLE

Doktor Max Bircher-Benner, çiğ besinlerin fotosentez aracılığı ile güneş enerjisini depoladıkları ve yiyen kişiye aktardıkları tezini bu yıllarda öne sürmüştü. O tarihten sonra yapılan sayısız araştırma bu tezin doğruluğunu kanıtladı. Günde beş porsiyon çiğ meyve ve sebze yemek , kanser türlerini yok ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyordu.

Ancak daha sonraları yapılan araştırmalarda ortaya çıkan bir diğer gerçek şu ki, meyve ve sebzelerdeki bazı besin değerlerinin etkisi, ısınma sonucunda artıyor. Örneğin domates, güçlü bir antioksidan olan ve kanser hücrelerini öldüren ‘likopen’ adlı bir madde içeriyor. Yüksek ısıya dayanıklı olan bu maddenin ısı derecesi arttıkça, gücü ve etkisi 3-4 kat artıyor. Uzmanların araştırmalarına göre; yüksek ısıda uzun süre pişirilen domates salçası kanseri önlüyor.

Sebzeler farklı

Yapraklı sebzeleri, çiğ ya da az su ile kısa sürede pişirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pişirilmeli. Örneğin brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulur.

Lahanagilleri pişirmeyin!

Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası folik asit, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besin değerlerinin büyük kısmını kaybederler.

Kabak az pişmeli

Orta boy bir kabak çiğ ya da az pişmiş yenirse, yetişkin bir insanın günlük folik asit ihtiyacının yüzde 50’sini karşılar.

Maydanozu, biberi çiğ yiyin

Zengin birer C vitamini deposu olduklarından çiğ yemelisiniz. Eğer biber çiğken midenize dokunuyorsa buharda pişirebilirsiniz. Ancak bu yöntemle C vitamininin kaybolmasını önlersiniz.

Pancarı mutlaka pişirin

Çiğ pancarda bulunan bir madde , B1 vitamini alımını önlediğinden bu madde yüksek ısıya maruz bırakıldığında etkisini kaybediyor. Salatada bile kullanacaksanız pancarı haşlayın.

Tahıl ve kuru baklagiller

Bu besinler piştiğinde içlerindeki nişastalı besinleri hazmetmek kolaylaşıyor. Ayrıca ısınma sonucunda liflerin besin değerleri artıyor.

Patlıcan ve patates iyi pişmeli

İkisi de sinir sisteminin düzenli çalışmasını engelleyen bazı toksit maddeler içeriyorlar. Ancak iyi pişirildikleri zaman bu maddeler etkisiz hale geliyorlar.

Makarna ve pilav diri kalmalı

Makarnayı çok pişirirseniz vitamin kaybına uğrar, hazmı zorlaşır. Pilav ise nişasta ve vitamin değeri azalır.

Yumurta çok pişmesin

Yumurta haşlarken ne az ne de çok pişirmeli. Sarısının etrafı yeşilleşmeden haşlanırsa vitaminlerini kaybetmemiş ve zararlı bakterilerden de arınmış olur.

Süt ve süt ürünleri

Pastörize sütü ısıtmak yeterli. Ancak açık sütler kaynatılmalı. Bu kaynatma da 5-7 dakika olmalıdır.

Et çeşidine göre…

Kemiksiz etler yüksek ateşte ve kısa sürede pişirilmeli. Tavuk but orta ateşte, fırında tavuk göğüs eti uzun süre pişirilmeli. Balığı haşlama ve buğulama olarak veya ızgarada hazırlamanızda fayda var.

Kadınıngazetesi