Su içmenizi gerektiren 10 sebep

Bilimsel Çalışmalar
İşte suyun insan vücuduna faydaları… Baş ağrılarını azaltır: Eğer yeteri kadar su içmiyorsak, vücudumuz bazı hayatî işlemleri yapabilmek için, vücudun çeşitli bölümlerindeki suyu kullanma...
EMOJİLE

İşte suyun insan vücuduna faydaları…

Baş ağrılarını azaltır: Eğer yeteri kadar su içmiyorsak, vücudumuz bazı hayatî işlemleri yapabilmek için, vücudun çeşitli bölümlerindeki suyu kullanmaya başlar. Bu durumdan en çok etkilenen kısım beynimizdir. Yeteri kadar su içmediğimizde baş ağrılarına karşı daha hassas oluruz.

Odaklanma ve düşünme: Beynimiz düzgün çalışmak için suya ihtiyaç duyduğundan, yeteri kadar su içmiyorsak odaklanma ve verimli düşünme yeteneklerimizde azalma olur. Sıcağa ve su kaybına maruz kalanların ilk önce mantıklı düşünme yeteneklerini yitirmesi ve sanrılar görmesi de bu sebeptendir.

Sindirim ve boşaltım sistemi için gereklidir: Yiyeceklerin sindirilmesi ve vücuttan atılması işlerinin düzenli yapılabilmesi de yeteri kadar su içmekle yakında ilgilidir. Yeteri kadar su içmemek kabızlık gibi çeşitli sindirim sorunlarının nedenlerindendir.

Çok önemli bir hammaddedir: Su, vücudumuzun kendi işlevleri için ürettiği birçok kimyasalın da hammaddesidir. Bunlar doğru ve yeterli miktarda üretilmediğinde vücudumuz, birçok işlevini yerine getiremez. Ayrıca yine vücut içinde gerçekleşen birçok kimyasal tepkime için de vazgeçilmezdir.

Eklemler ve kaslar için gereklidir: Su, eklemlerde bulunan ve sürtünmeyi azaltmaya yarayan eklem sıvısının üretimi için de gereklidir. Ayrıca kasların da düzgün çalışabilmek için yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır.

Sağlıklı bir cilt için gereklidir: Düzenli su içmek, cildimizi içeriden nemlendirerek, sağlığını ve esnekliğini korumasına yardımcı olur.

Vücut sıcaklığını düzenler: Su vücudumuzun aşırı ısınmasını önlemek için de kullanılır. Cildimiz bunu, terleme yoluyla yapar. Biz terlediğimizi hissetmesek de gün boyunca, az ya da çok, terleriz ve vücut sıcaklığımız bu şekilde ayarlanır.

Hareketli bir yaşam için şarttır: Egzersiz ya da çok hareketli olmak, fazladan su kaybına neden olur. Yalnızca terle değil, soluk alıp verdikçe, akciğerlerimizden de su kaybederiz. Hareketli bir yaşamı sürdürebilmek ya da egzersizlerimizi yapabilmek için düzenli ve yeterli miktarda su içmeliyiz.

Vücudu temizler: Vücudumuzda biriken toksinler ve diğer bazı atık maddeler suyla birlikte dışarı atılır.

Böbrekleri temizler: Böbreklerimiz kanımızdaki atık maddeleri süzer ve vücuttan atılmasını sağlar. Yeteri kadar su içmediğimizde, idrarımızın rengi ve kokusu yoğunlaşır. Bunun nedeni böbreklerimizin, vücudumuzun daha fazla su kaybetmesini önlemeye çalışmasıdır. Ancak bu işlem böbrekleri normalden fazla yorar. Yeteri kadar su içmemeyi alışkanlık edinmiş kişilerde böbrek taşı görülme olasılığı daha yüksektir.

Su kilo verdirir mi?

Suyun kilo verdirici bir etkisi yoktur. Ancak dolaylı yollardan kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Örneğin; gazlı içecekler ya da kalori değeri yüksek olan başka içecekleri içmek yerine su içmeyi alışkanlık hâline getiren bir kişinin gereksiz yere kalori alma ihtimali daha düşük olacaktır.

Ayrıca beynimiz, açlıkla susuzluğu ayırt edemez, yani düzenli olarak su içmeyi alışkanlık edinmeyen biri susadığında acıktığını zannedip, gereksiz yere yemek yiyebilir. Bu da kilo almasına neden olacaktır. Düzenli su içen birinin bu durumu yaşama olasılığı daha düşüktür.

Suyun kalori değeri sıfırdır. Hem bu özelliği hem de açlıkla karıştırılan susuzluğu bastırabilmesi sayesinde, iştah kesici olarak kullanılabilir.

diyetebasliyorum.com