İşte 7 süper baharat!

Bilimsel Çalışmalar
Tarçın: Tarçın, kolay, çok yönlü kullanıma uygun ve aynı zamanda lezzetli bir baharat. Kahvenize yarım ya da bir çay kaşığı kadar tarçın ekleyerek ya da çayınızı tatlandırmak için kullandığınız bala k...
EMOJİLE

Tarçın: Tarçın, kolay, çok yönlü kullanıma uygun ve aynı zamanda lezzetli bir baharat. Kahvenize yarım ya da bir çay kaşığı kadar tarçın ekleyerek ya da çayınızı tatlandırmak için kullandığınız bala karıştırarak içebilirsiniz. Sağlık uzmanları, tarçını yoğurda ya da yulaf ezmesine eklemenizi, balkabağına ya da meyveli içeceklere koymanızı da öneriyorlar. Tam tahıllı ekmekte, doğal fıstık ezmesinde ve bütün meyve reçellerinde kullanarak ekstra sağlık katabileceğinizi belirtiyorlar. Çünkü tarçın, polifenoller olarak adlandırılan doğal bileşim açısından oldukça zengin. Bu bileşim, vücutta kan şekerini dengelemek için insülin vazifesi görüyor.

Kekik: Bir çay kaşığı kadar kekiğin üç fincanı dolduracak kadar doğranmış brokoliyle aynı güçte antioksidana sahip olduğunu biliyor muydunuz? Tabii brokoliden vazgeçmeyin, her ikisini de yiyin.

Kekik, kurutulmuş bitkiler arasında en yüksek antioksidan içereni. Dolayısıyla beslenme uzmanları kekiği her tür yemeğe; makarna ya da pizza soslarına ve peynirli sandviçlere bile serpmenizi öneriyorlar. Dilimlenmiş domates, kekikle, öğütülmüş biber ve ham zeytinyağıyla birlikte inanılmaz lezzetli oluyor.

Biberiye: Biberiyenin bileşenleri vücuttaki enflamasyonu (iltihaplanma) azaltmaya yardım ediyor. Enflamasyon, pek çok kronik hastalığın tetikleyicisi ve dolaylı risk faktörü. Çalışmalar, biberiyenin kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkisi olduğunu gösteriyor.

Tam tahıllı ekmeklere katabileceğiniz gibi eti marine ederken ve domates sosu hazırlarken de biberiye kullanabilirsiniz. Macera sevenlerdenseniz, keklere ve kurabiyelere de biberiye eklemeyi deneyebilirsiniz.

Zerdeçal: Araştırmalar, genelde köri tozunda bulunan bu sarı baharatın beyin sağlığı üzerinde olumlu rolü olduğunu ve kavrama yeteneğinde gerilemeye ve yaşlanma etkilerine karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Köri, kalp sağlığına katkısı olan bir baharat karışımı.

Köri: öriyi özellikle yumurta salatası ve salata yemeklerine katabilirsiniz. Köri sosu, özllikle kümes hayvan eti için uygundur. Salata sosu olarak da kullanılabilir.

Dağ kekiği: Dağ kekiği antioksidan avantajının yanı sıra araştırmalara göre solunum fonksiyonu ile de ilişkili olan bileşenlere sahip. Beslenmenize daha fazla dağ kekiği dahil etmelisiniz. Bu baharatı salatalarınızı tatlandırırken, kremalı sos yaparken kullanabilir; sebze ve balığın üzerine serpebilirsiniz.

Zencefil: Bir çay kaşığı kadar zencefil, bir fincan ıspanak ile benzer antioksidan seviyesine sahip. Öğütülmüş zencefil, hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklerde kullanılabiliyor.

Taze meyve dilimlerinin üzerine, yoğurda ya da dondurmaya da öğütülmüş zencefil serpebilirsiniz.

Lezzetli yemekler için, öğütülmüş zencefili balla karıştırıp bunu, buharda pişmiş havuç veya ızgara somon filetosu üzerine ince bir tabaka olarak sürebilirsiniz. Zencefili marine etmek ve sos hazırlamak için de kullanabilirsiniz. Bilim insanları zencefilin bileşenlerinin sindirim sorunlarında ve ağrı dindirmede etkili olduğunu da keşfetti.

Kırmızıbiber: Acı ve tatlı biberden üretilen pul biber, diyet yapanların lezzetli arkadaşlarıdır. Çünkü kırmızıbiber, metabolizmayı hızlandırır, tokluk hissini artırır ve yağ yakmayı sağlar.

Humusta, dip soslarda, beyaz peynir üzerinde ve patates püresinde kullanabilirsiniz. Sos hazırlarken de kırmızıbiberden yararlanabilirsiniz.

 yazete