Polen fırtınası geliyor !

Bilimsel Çalışmalar
Avrupa’da uzun süren kış nedeniyle polen patlaması yaşanıyor. Ve alerji yapan polenlerinin rüzgâr nedeniyle Türkiye’ye taşınması bekleniyor. Sabah gazetesinden Didem Seymen’in ...
EMOJİLE

Avrupa’da uzun süren kış nedeniyle polen patlaması yaşanıyor. Ve alerji yapan polenlerinin rüzgâr nedeniyle Türkiye’ye taşınması bekleniyor.

Sabah gazetesinden Didem Seymen’in haberine göre "Uzun süren soğuk nedeniyle polenler hayli uzun bir süre kar altında kaldı. İlk tomurcuklanma önce ısınan ardından yeniden soğuyan hava nedeniyle kesintiye uğradı" diyen Leipzig Üniversitesi’nden Prof. Dr. Andreas Dietz, havaların ısınmasıyla bahar çiçeklerinin büyük bir hızla açacağını kaydetti. Baharda ilk tomurcuklanan bitkilerden olan huş ağacının polenlerinin çok alerjik olduğuna dikkat çeken Dietz "Küresel ısınma dolayısıyla, havalar ısınır ısınmaz ilk saman nezlesi vakalarını bekliyoruz" dedi. Andreas Dietz, saman nezlesine karşı hiposensibilizasyon denilen bir tür aşılama tedavisi uygulanmasını öneriyor. Bu tedaviyle alerjik bünyelerin yavaş yavaş reaksiyon gösterdikleri maddelere alışması sağlanıyor. KBB uzmanı son dönemde bunun için dil altından emilimi sağlanan damla ve drajelerin geliştirildiğini, ancak en iyi sonuçların küçük enjeksiyonlar halinde sağlandığını vurguluyor. Dietz akut durumlar içinse antihistaminik kullanımını öneriyor.

AŞIRI SICAK VE NEM UZAKLARA TAŞIR

Prof. Dr. Recep Aydilek (Memorial Hastanesi): Antalya’dan, Avrupa’dan bile İstanbul’a polen gelebilir. İklimdeki değişiklikler, aşırı sıcaklar, nem rutubet polenlerin uzağa gitmesine neden olur. İklimlerde değişiklik var ki demek ki bu kadar uzağa gidebilecek. Daha çok polen demek kişilerin daha yorgun ve halsiz uyanmasına neden oluyor. Tıkanmalar ve nefes darlıkları artıyor. Astımı olanlar daha sık astım krizleri geçirmeye başlıyorlar.

BURUN KENARLARINA VE GÖZ ALTINA KREM SÜRÜN

Doç. Dr. Reha Baran (Acıbadem Hastanesi): Polen patlamaları mevsim değişikliklerinde maalesef oluyor. Bu sene diğer yıllardan fazla olursa gelişen şikâyetlere göre tedaviler vereceğiz. Mevsimsel alerjik olanlarda o dönemlerde kullanılacak olan güvenilirliği kanıtlanmış ilaçları öneriyoruz. Sabah saatlerinde polenlere maruz kalmamalarını öneriyoruz. Dışarı çıkarlarsa gözlük takıp, ağız ve burunlarını kapatmaları lazım. Burun kenarlarına ve göz altına vazelin krem sürülebilir.

POLENE KARŞI ÖNERİLER

Dışarıda giydiğiniz giysilerinizi çalıştığınız ya da yattığınız ortamlardan uzak yerlerde değiştirin.

Cildinizdeki ve saçlarınızdaki polenleri temizlemek için kısa bir duş alabilirsiniz.

Kuru ve rüzgârlı havalarda mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmayın. Havadaki polen miktarının sabah erken saatlerde daha yoğun olduğunu unutmayın.

Dışarıya çıkmak için en ideal zamanlar öğleden sonraları ve yağmur sonrasıdır. Yağmur havadaki polenleri temizler.

Çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın. Havadaki polenler kurutmaya çalıştığınız çamaşırlarınızın üzerine yapışır ve birikir.

Seyahat ederken otomobilinizin camlarını açmayın. Filtreli klima kullanmayı deneyin.

Evdeki hayvanlarınızı yatağınızdan ve koltuklarınızdan uzak tutun. Bu hayvanların kürklerinde polenler birikir.

Çim biçme, ağaç budama ve bahçe bakımı gibi işlerden uzak durun.

Sahil kenarlarında denize kıyısı olan yerlerde genel olarak polen yoğunluğu çok daha düşüktür.

Sabah