Bayramda bol bol peynir yiyin!

Bilimsel Çalışmalar
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş sağlığı için düzenli bakım ve kontrollerin ço...
EMOJİLE

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş sağlığı için düzenli bakım ve kontrollerin çocuk yaşta başlayıp hayat boyu devam etmesi gerektiğini söyledi.

Her çocuğun 12 aylıkken diş muyanesinden geçmesini istediklerini dile getiren Ünal, “Daha sonra 6 aylık periyotlarla rutin kontroller devam etmeli. Diş sağlığı çok önemli. Dişimizde çürük oluşmadan kontrolleri yaptırmalıyız” dedi.

Okul öncesi çağda çocukların kendi diş bakımlarını yapacak beceri ve bilinç düzeyinde olmadığını ifade eden Ünal, bu nedenle ebeveynlerin çocuklarıyla hareket etmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Çocukların şekerli gıdaları çok sevdiğini belirten Ünal, özelikle Ramazan Bayramı’nda aşırı şeker ve çikolata tüketildiğine dikkati çekti.

Yrd. Doç. Dr. Murat Ünal, şekerin ağızda asit oluşumunu hızlandırarak çürük için altyapı hazırladığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Şeker tüketiminin tavan yaptığı bayramlarda, çocuklarda diş ağrısı, sızısı ve çürük şikayetleri artıyor. Çocukları hem şekerden mahrum bırakmamak hem de zararlı etkisinden korumak ebeveynlerin elinde, onları aşırı tüketiminden koruyarak bunu yapabilirler. Çocuklarda şeker tüketimine bağlı olarak ortaya çıkacak diş çürükleri, şekerden sonra yenilecek peynirle önlenebilir. Peynir, ağızda asit oluşumunu en az seviyeye indirerek çürük oluşumunu engeller. Yine şeker tüketiminden sonra ağız suyla çalkalanabilir, her zaman mümkün olmasa da diş fırçalanabilir.”

Azı dişleri çürüğe daha müsait

Özellikle çiğneyici yüzeyler olarak bilinen azı dişlerinin bakteri oluşumuna ve dolayısıyla çürümeye daha müsait olduğunu dile getiren Ünal, “Çiğneyici yüzeylerde plak tutulumu fazla olduğu için bu bölgelerde çürükler daha fazla yaşanıyor. Bu bölgelerin temizliğine daha fazla hassasiyet gösterilmeli” ifadesini kullandı.

Aşırı şeker tüketiminin özellikle 4-7 yaş grubunda diş sağlığı açısından daha fazla sıkıntıya yol açtığını aktaran Ünal, bu dönemde ortaya çıkacak çürüklerin diş kayıplarına yol açacağına dikkati çekti.

Şekerin yanı sıra bayramda ikram edilen asitli içecek ve tatlılar ile özellikle ağızda uzun süre kalan sakız türü yapışkan şekerlerden de uzak durulmasını tavsiye eden Ünal, dişlerinde çürük bulunan çocukların bayramı ağrı ve sızıyla geçirmemesi için şeker ve çikolata yemekten kaçınması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA