17 milyon insan bu hastalık yüzünden ölüyor

Bilimsel Çalışmalar
Eylül ayının son pazar günü kutlanan Dünya Kalp Günü ile ilgili açıklama yapan Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, her yıl 17, 3 milyon insanın kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşama erken ved...
EMOJİLE

Eylül ayının son pazar günü kutlanan Dünya Kalp Günü ile ilgili açıklama yapan Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, her yıl 17, 3 milyon insanın kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşama erken veda ettiğini söyledi.

Alınabilecek basit önlemlerle kalp krizi ve felç riskinin en az yüzde 80 azaltılabileceğine dikkat çeken yapan Dr. Okur, kalp krizini ve inmeyi önlemek için sağlıklı beslenmenin yanında spor yapmayı ve işe bisikletle gidip gelinmesini tavsiye etti. Okur, kalp ve damar hastalıklarının dünyada olduğu gibi ülkemizde de açık arayla birinci ölüm nedeni olduğunu belirterek, ‘Sağlıklı bir kalp ve yaşam için tütüne hayır deyin, sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi bilin. Alkolden, stresten uzak durun’ tavsiyesinde bulundu.

‘Kalp, dünyanın ve yaşamın anahtarıdır’ diyen ve sağlıklı bir kalp ve uzun bir ömür için kalp sağlığının önemine değinen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Okur, ‘Özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılmalıdır. Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketilmeli, meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme tercih edilmelidir. Sağlıklı gıdaları çocuklar için ilginç hale getirilmeli, rengarenk gıdalar seçilmeli ve yemek pişirirken bunları kullanmalı. Tuz tüketimini günde beş gramla (bir tatlı kaşığı) sınırlandırmalı. Porsiyonlar gözden geçirilmeli, daha küçük tabaklar kullanmalı. Tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlamalıyız’ dedi.

Yeni Şafak