Börek ve tatlıyı aynı anda yemeyin!

Bilimsel Çalışmalar
Karaciğer vücudun hem fabrikası hem de arıtma tesisi gibi çalışarak, vücut için tam bir depo görevi görüyor. Enzimleri üretiyor, dışardan gelen zehirli maddeleri temizliyor ve fazla enerji başta olmak...
EMOJİLE

Karaciğer vücudun hem fabrikası hem de arıtma tesisi gibi çalışarak, vücut için tam bir depo görevi görüyor. Enzimleri üretiyor, dışardan gelen zehirli maddeleri temizliyor ve fazla enerji başta olmak üzere vitaminleri toplayarak hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.

Akşam’da yer alan habere göre İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, karaciğerin en sık görülen hastalıklarından biri olan ‘yağlı karaciğer’in, önlem alınmazsa kansere dek varabilen karaciğeri çok kötü etkileyen siroz gibi hastalıkları da beraberinde getirdiğini anlattı. Yağlı karaciğer rahatsızlığının her beş kişiden birinde görüldüğünü söyleyen Dr. Kaya, daha sağlıklı bir karaciğer için alınması gereken önlemleri sıraladı: 

– Alkolü mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarın.  
– Mutlaka sağlıklı bir şekilde dengeli beslenerek kilo verin. 
– Yoğurt tam bir mucizedir. Hem göbek yağlarını, hem karaciğer yağlarını eritir.  
– Sağlıklı karaciğer için her gün en az yarım saat tempolu yürüyün.

BÖREK VE TATLIYI AYNI ANDA YEMEYİN 

– Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek ekmek, pilav, makarna, patates, börek ve tatlı gibi yiyecekleri aynı öğünde tüketmeyin. Yerseniz de mutlaka bol sebze ve yoğurtla tüketin. 
– Yağı yüksek yiyecekler; kızartmalar, pastane ürünleri, kurabiyeler, yağlı kıymadan yapılan etler, cipsler, şarküteri ürünleri karaciğeri çok yorar. Daha az yağlı yemeye alışın. 
– Enginar, C vitamini yüksek yiyecekler; kivi, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler karaciğer dostudur. 
– Kurufasulye, nohut ve mercimek karaciğeri onarır.