Susuzluk kilo almanıza sebep oluyor!

Bilimsel Çalışmalar
Yaşam kaynağımız su yeterli miktarda alınmadığı zaman vücutta tahribata yol açıp hayatımızı tehdit ediyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre; günde ortalama 8 bardak su içmemiz gerekirken vücudum...
EMOJİLE

Yaşam kaynağımız su yeterli miktarda alınmadığı zaman vücutta tahribata yol açıp hayatımızı tehdit ediyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre; günde ortalama 8 bardak su içmemiz gerekirken vücudumuzun 10 bardak su kaybettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, susuzluğun, vücutta geri dönülmez hasarlara yol açtığını söyledi. İnsan beyninin %75’inin, kanının %92’sinin, kaslarının %75’inin, kemiklerinin ise %22’sinin sudan oluştuğunu söyleyen Şenbursa, su içmemenin yol açtığı rahatsızlıkları sıraladı: 

Vücudumuzda neler olur?  

– Yorgunluk: Dehidratasyon vücudu yavaşlatan enzimatik aktiviteye sebep olarak yorgunluk ve halsizliğe yol açar.  

– Astım ve alerji: Dehidratasyona maruz kalan vücut sudan tasarruf etmek için havayollarını daraltıyor. Siz hissetmeden histamin bu durumun farkına varıyor ve salgısını arttırıyor. 

– Yüksek kan basıncı: Vücudun susuz kalması kanın kalınlaşarak akışı sırasında dirence sebep olur ve bu da kan basıncının yükselmesi ile sonuçlanır.  

– Yüksek kolesterol: Vücut susuz kaldığında kolestrol seviyesini arttırarak hücreden daha fazla su kaybını önlemeye çalışır.  

– Sindirim bozuklukları: Su ve alkali minerallerin eksikliği sindirim sistemini bozar.

– Kabızlık: Vücudun su sağlama görevi kalın bağırsağındır. Su yetersiz kaldığında atık maddeler yavaş ilerleyerek kabızlığa yol açar. 

Kilo almanıza sebep olur!

Kilo alma: vücudunuz etkin bir şekilde toksinleri elimine edemez ve yağ hücrelerinin içinde saklar. Bunun yanında eğer vücut yeterli su ile toksinlerin güvenli bir şekilde atamıyor ise yağ hücresini serbest bırakmaz.  

Vakitsiz yaşlanma: Kronik olarak vücut susuz kaldığında, organlar ve hatta vücudun en büyük organı olan deride kırışıklık başlar ve erken yaşlanma belirtileri verir. 

Bunları biliyormusunuz?

– Susadığınız zaman vücut (susuz kalmış) dehidrate olmuştur.  

– Yemek öncesi içilen su porsiyonlarınız küçülmesine ve dolayısıyla daha kolay kilo kaybetmenize yardımcı olur.  

– Araştırmalar göstermiştir ki eğer yıl boyunca su tüketiminiz günlük 1,5 litre olursa, extra 17,400 kalori yakarsınız bu da yaklaşık olarak 2 buçuk kiloya denk gelir.  

– Sadece su gereklidir, diğer tükettiğiniz sıvıların bir kalorisi ve şeker içeriği vardır. Sadece suyun kalorisi ‘0’dır.  

– Soğuk su içmek metabolizmanızı hızlandırır ve kalori yakar. Hızlanan metabolizmanın etkileri ilk 10 dakikada başlar ve 30-40 dakika sonra maksimuma ulaşır. 

– Cilt için de son derece faydalı olan su, sarkmaları engelleyerek kırışıklık önlemede en etkili araçtır.