Ağız kokusuna dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
Pek çok kişi, sabah uyandığında ya da soğan, sarmısak gibi kokulu gıdalar tükettiğinde ağzının koktuğunu hisseder. Bu koku, normal kabul edilse de kimi zaman genel vücut sağlığında oluşan bir bozukluğ...
EMOJİLE

Pek çok kişi, sabah uyandığında ya da soğan, sarmısak gibi kokulu gıdalar tükettiğinde ağzının koktuğunu hisseder. Bu koku, normal kabul edilse de kimi zaman genel vücut sağlığında oluşan bir bozukluğun habercisi de olabiliyor. Aslında ağız kokusu (halitozis) sorunu, toplumda oldukça sık olup her yüz kişinin yirmi beşinde görülebilmektedir. Kişiler bu sorunun kaynağını ortaya çıkartma yerine saklama yoluna gidip geçici yöntemlerle geçiştirmeye çalışır. 

Neden kokuyor! 

Akşam’da yer alan habere göre; ağız ortamından kaynaklanan koku, ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki, alınan gıdalar nedeniyle oluşan geçici ağız kokusu; ikincisi de, “Anaerop” bakterilerin neden olduğu kronik ağız kokusu. 
Geçici ağız kokusu, alınan gıdanın cinsine göre belirli bir süre sonra kendiliğinden geçiyor. Kronik ağız kokusunun oluşmasında diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ile ağız kuruluğu gibi faktörler rol oynuyor. Sorunun esas nedeni olarak ise ağız içerisindeki yumuşak dokularda, özellikle de dil kökünde oluşan anaerop bakteri birikimi gösteriliyor. 
Tükürük akış hızı ve miktarındaki azalma da ağız kokusunu artırıcı etkenler arasında sayılıyor. Ağız kuruluğunda, normalden daha az olan tükürük, dil üzerinde oluşan sülfür bileşiklerini yeterince yıkayamadığından ağız kokusunun artmasına neden oluyor. Ağız kuruluğunun bir diğer olumsuzluğu da, tükürük azlığının, ortamdaki oksijen yetersizliğine neden olması. Ağız ortamındaki oksijen azlığı da anaerop bakterilerin oluşmasına neden oluyor. 

Sinüzit de sebep oluyor 

Ağız kokusuna ön planda ağız ve diş hastalıkları (diş çürükleri diş eti iltihaplanmaları) neden olsa da, nadiren ağız dışı etkenler de görülebilmektedir. Sinüzit, polip, geniz eti gibi hastalıklar bu grupta yer alıyor. Söz konusu oluşumlar burundan hava girişini engelleyerek, burun mukozasının kurumasına; dolayısıyla burada kötü kokunun oluşmasına neden olmaktadır. 
Akciğer enfeksiyonları (Bronşit, zatürre, akciğer absesi, akciğer kanseri), böbrek yetmezlikleri, diyabet, karaciğer hastalıkları, C vitamini eksikliği ve bazı tür kanserler de ağız kokusuna neden olabiliyor. Ancak bu rahatsızlıklar, ağız kokusu sorunu olanların arasında çok az yer tutuyor.