Kanser belirtilerinin tespit edilmesi için yapay zeka sistemi geliştirildi

Bilimsel Çalışmalar
Üniversiteye bağlı Vizyon, Konuşma ve Sinyal İşleme Merkezi (CVSSP) araştırma ekibi, kanser hastalarında görülen üç yaygın belirti; depresyon, stres ve uyku bozukluklarını doğru şekilde tahmin edebile...
EMOJİLE

Üniversiteye bağlı Vizyon, Konuşma ve Sinyal İşleme Merkezi (CVSSP) araştırma ekibi, kanser hastalarında görülen üç yaygın belirti; depresyon, stres ve uyku bozukluklarını doğru şekilde tahmin edebilen iki yapay zeka sistemi geliştirdiler. Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre bu üç semptom, kanser hastası için yaşam kalitesinde büyük bir düşüşle bağlantılı.

Bir kanser hastasının radyoterapi aşamasında gösterdiği belirtilerle ilgili halihazırda mevcut olan verileri analiz eden ekip, yapay zeka sisteminin kullandığı algoritmanın, bu semptomların ne zaman başlayacağını veya bu semptomların başlangıçtan itibaren ortaya çıkıp çıkmadığının gerçekten tahmin edilebilir olup olmadığını test etmek için farklı zaman aralıklarında toplanan verilere dayandığını belirtti. 

Surrey Üniversitesi ve San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen çalışma, yapay zeka sisteminin ortay koyduğu tahminlerin hastalarda ortaya çıkan gerçek semptomlara çok yakın olduğunu ortaya koydu.

Bilim sitesi “Science Daily” Surrey Üniversitesi’nde yapay zeka konusunda uzman olan araştırmacı Bayan Barnaji’nin “Bu heyecan verici sonuçlar yapay zeka tekniklerinin kanser hastaları için gerçek bir fark yaratma şansı olduğunun göstergesi” şeklindeki ifadelerini aktardı. Ayrıca bu sistemin belirti gösterme olasılığı daha yüksek olan hastalarda doktorların hastalığı teşhis etmesine yardımcı olabileceğini vurgulayan Barnaji, böylece doktorların hastaların bu belirtilerin üstesinden gelmelerini sağlayacak tedavi planları geliştirmelerini sağlayabileceklerini kaydetti.

Şarkul Avsat