Sağlık-Sen’den yapılan yazılı açıklamada hemşirelerin sorunlarının tespitine ilişkin araştırmanın, 12 bölgede 869 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildiği belirtildi.
Araştırma sonucunda öne çıkan başlıkların yer aldığı açıklamaya göre, hemşirelerin yüzde 54’ü sağlık kurumlarında terfi politikalarının adil olmadığını ifade ediyor. Kadına yönelik pozitif ayrımcılığın Anayasal güvence altına alınmasına rağmen, sağlık kurumlarında hemşirelerin erkeklerle eşit şartlarda olamadığı öne sürülüyor. Türkiye, 100 bin nüfusa düşen hemşire oranında 52 Avrupa ülkesi içinde sonuncu sırada yer alıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği ortalamasını yakalayabilmesi için bugün 420 bin hemşireye ihtiyaç bulunuyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde yaklaşık 100 bin hemşire çalışıyor.
Hemşirelerin yüzde 80’i iş yerinde mesleği dışında bir görev verilmesini istemiyor. Her dört hemşireden üçü hekimler gibi mesleklerinde uzmanlaşma isteklerini belirtiyor. Hemşireler, erkeklerin hemşirelik mesleğinde yer almasının, fiziksel anlamda iş yüklerini hafifleteceğini düşünüyor. Erkek çalışanların çoğunluğu ise bu fikre karşı çıkıyor.
Her dört hemşireden biri, döner sermaye adaletsizliği sorununun çözülmesini istiyor. Hemşirelerin yüzde 67’si hekimler ile aralarındaki döner sermaye uçurumundan rahatsız olduğunu ifade ediyor. Hemşirelerin yüzde 21’i sözleşmeli personel uygulamalarını, yüzde 18’i mesleki görev tanımlarının net olmamasını çözülmesi gereken öncelikli sorun olarak ifade ediyor. Hemşirelerin yüzde 63’ü çalıştıkları kurumlarda ücret dengesizliği olduğunu düşünüyor.
-”ŞİDDETE EN ÇOK HEMŞİRELER UĞRUYOR”-
Katılımcıların yüzde 68,1’i zaman zaman sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor, yüzde 57’si şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını, yüzde 19’u yönetsel sorunları ve yüzde 52’si ise medyanın haber dilini gösteriyor.
Her 10 hemşireden 9’u mesleğin en önemli riskinin ”enfeksiyona yakalanmak” olduğunu belirtiyor. Her dört hemşireden biri çalıştıkları kurumların enfeksiyondan korunma konusunda yeterli olmadığını düşünüyor.
Araştırmaya katılan hemşirelerin yüzde 41’i iş yerinde geleceğe dönük beklentileri olumsuz. Hemşirelerin yüzde 42’si çalıştığı kurumun mesleğinde ilerleme konusunda fırsat tanınmadığından yakınıyor; yüzde 54’ü terfi politikalarında kendilerine adil davranılmadığını düşünüyor.
Hemşirelerin yüzde 42.5’i çalıştığı kurumda personel yetersizliği olduğuna inanıyor, yüzde 54’ü erkek hemşireliğin yaygın olmasının fiziksel anlamda iş yüklerini hafifleteceğini düşünüyor.
Sağlık-Sen’in erkek çalışanların hemşireler ile ilgili kanaatlerini de ölçtüğü araştırmasında, erkeklerin yarısından fazlası hemşirelik mesleğinin kadınla özdeşleşen bir meslek olduğunu belirterek, erkek hemşire fikrine karşı çıkıyor.
AA