DenizliDevlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, havaların ısınmasıyla birlikte sıkça görülen rahatsızlıklarının başında burun kanamalarının geldiğini, güneşte fazla kalınmasının kanama riskini artıracağını söyledi.
Burun kanamalarının her yaştan kişide görülebileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, burnun karıştırılması, operasyonlar, soğuk algınlığı, sinüzit, alerjik nezle, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kan pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon ve burun kemiği eğriliklerinde kanama meydana gelebildiğini söyledi.
Burun kanamalarının ön ve arka olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Üstel, arka burun kanamalarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Melih Üstel, "Ön burun kanamaları burnun ön kısmından gelen kanamadır ve korkulacak bir durum yoktur. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür. Arka burun kanamaları ise oldukça önemlidir ve bir uzmanın kontrol etmesi gereken bir durumdur. Kanama daha çok genize doğru olur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Arka burun kanamaları daha çok yaşlılarda özellikle de tansiyonu olan ya da travma geçirmiş kişilerde görülür" dedi.
Havaların ısınmasıyla birlikte görülebilecek burun kanamalarında yapılması gerekenleri anlatan Dr. Üstel, "Kanama olduğunda ilk yapılması gereken panik yapmamak ve korkmamak. Kanı durdurmak için burnun içindeki pıhtıları suyla temizleyin. Oturun ya da başınızı kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Burnun ucunu başparmak ve işaret parmağıyla bir mandal gibi sıkın ve en az 5 dakika bekleyin. Pamuktan küçük rulo yaparak burnun uç kısmına koyun ve burnunuzu sıkmaya devam edin. Bir bez içinde burnunuza buz tatbik edin. Bunlara rağmen burnunuz hala kanıyorsa en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurun" diye konuştu.
Dr. Melih Üstel, burnu kanayan kişinin asla geriye doğru yatmaması uyarısında da bulundu.
Milliyet