Sedefle baş etmek için balık yiyin!

Hastalıklar
Kış aylarında güneş ışınlarının azalmasına bağlı olarak artan sedef, en sık görülen cilt hastalıklarından biri. Sedefin sebebi tam bilinmiyor ancak kalıtımsal eğilimi olduğunu söylemek mümkün. Stres, ...
EMOJİLE

Kış aylarında güneş ışınlarının azalmasına bağlı olarak artan sedef, en sık görülen cilt hastalıklarından biri. Sedefin sebebi tam bilinmiyor ancak kalıtımsal eğilimi olduğunu söylemek mümkün. Stres, boğaz enfeksiyonu ya da hızlı kilo alma gibi sebepler sedef krizlerini artırabilir. Tedavisi olmamakla birlikte diyet ve vitamin terapisi hastalığın belirtilerini hafifletmede önemli bir yer tutar. Takvim gazetesinde yer alan haberde Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, sedef hastalarına beslenme önerilerini paylaştı.. Az yağlı özellikle de doymuş yağı düşük bir diyetin, belirtileri azalttığını söyleyebiliriz. Bol yağlı balık yemek veya takviye almak alevlenmeyi önleyebilir. Yağlı balıklarda ağır sedef hastalıklarında kullanılan D vitamini de var. Kereviz, maydanoz, marul, misket limonu içerisinde bulunan bileşikler olan psöralenler, cildi güneş ışığına daha duyarlı bir hale getirerek sedefli hastalara yardımcı olur. 

KİLONUZU KORUYUN 

Ani kilo artışları sedefin artmasına neden olur. Bu nedenle ideal kilonuzu korumalısınız. Sıkı rejimlerden uzak durun, yavaş bir şekilde kilo verin. Mantar enfeksiyonları ya da boğaz enfeksiyonları tetikler. Beta-keratondan zengin ıspanak, marul, lahana, havuç, şeftali, kayısı gibi besinleri yiyin. Bunun yanı sıra C vitaminden zengin portakal, greyfurt gibi meyveler tüketebilirsiniz. B6 vitamininden zengin ciğer, sarımsak, Antep fıstığı ve E vitamini bakımından zengin kivi, mango, domates gibi yiyecekler yiyin. Eğer büyük stres altındaysanız B kompleksi takviyesi alın. Soğan, sarımsak, tavuk, deniz mahsulleri, buğday tohumu, kepek, ton balığı, domates ve brokolideki selenyum, sedefli hastalarda yaygın görülen pul pul kepeklere karşı yardımcı olur.