Mevsim geçişlerinde bol bol bitki çayı tüketin

Hastalıklar
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılığının...
EMOJİLE

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılığının çok yüksek olduğunu belirtiyor. Kadın ve Kadın internet sitesinde yer alan habere göre Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Mevsim geçişlerinde kendinize çok dikkat etmeniz ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeniz gerekiyor.” diyor ve ekliyor “Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bitki çaylarından destek alabilirsiniz.’

Yeşilada, soğuk algınlığının ilk belirtilerinde ve grip enfeksiyonundan korunmak için ekinezya, ıhlamur, adaçayı ve zencefil çaylarından yararlanabileneceğini ekliyor ve bu bitkilerin faydalarını sıralıyor;

Üst solunum yolu hastalıkları denince akla ilk gelen bitkilerden biri “ekinezya”dır. Yapılan bilimsel nitelikteki deneysel ve klinik çalışmalar bu bitkinin soğuk algınlığı etkilerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koymaktadır. Yayımlanan çalışmalarda ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığına yol açan (influenza virüsü ve solunum sinsityal virüs) ve uçuk virüsü gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunduğu gözlenmiştir. Bu çalışmalarda, ekinezyanın hem bu virüsleri öldürdüğü hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek üst solunum yollarındaki iltihabın yol açacağı hasarı engellediği gözlemlenmiştir.

Ihlamurun iltihap ve ağrı giderici etkileri bulunur

 Soğuk algınlığından korunma denince aklımıza gelen bitkilerden bir diğeri de “ıhlamur” çiçekleridir. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre ıhlamur çiçeklerinin de “iltihap giderici” ve “ağrı giderici” etkileri bulunduğunun deneysel olarak ortaya koyulduğunu, yürüttükleri çalışmanın sonucunda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediğini ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğunun görüldüğünü belirtiyor.

Yeşilada ayrıca, üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek çay şeklinde demlendiğinde içeriğindeki bazı uçucu bileşenlerinin (linalool) yatıştırıcı etkisi deneysel olarak gösterildiğinden bilhassa inatçı öksürüklerde kişilerin rahatlamasını sağlaması bakımından da yararlı olabileceğini söylüyor. 

Adaçayı boğaz enfeksiyonunun giderilmesinde etkilidir

Kış mevsiminin etkilerini yoğun bir şekilde hissettirmeye başlamasıyla, insanlar ağız ve boğazda görülen iltihapların tedavisinde öncelikli olarak bitkilere başvurur. Adaçayı içeriğindeki uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve  iltihaplarda (farenjit, jinjivit gibi) oldukça yararlıdır.

Soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisinde yararlı olacak bu üç bitkinin yanı sıra zencefil rizomlarının yararları, beklenen etkinin desteklenmesi bakımından önemlidir. Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli iltihap giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.