Amerikan Kalp Derneği (AHA) kalp yetmezliği (HF), atriyal fibrilasyon (AF) ve koroner kalp hastalıklar (KKH) ile bilişsel bozukluk ve demans riskinin artması arasındaki bağlantı hakkında yeni bir bilimsel açıklama yayınladı.
Açıklamada kapsamlı bir araştırma incelemesi yer alıyor ve erken müdahalenin faydasını vurgulayan ikna edici kanıtlar sunuluyor.
Yazarlar “kardiyak sağlık ile beyin sağlığının yörüngelerinin değiştirilebilir ve değiştirilemez faktörler aracılığıyla ayrılmaz bir şekilde iç içe geçtiğini doğruladığını” belirtiyor.
Araştırmacılar, bulguların kardiyovasküler sağlığın yaşamın erken dönemlerinde ele alınmasının daha sonra bilişsel bozukluğun başlamasını veya ilerlemesini engelleyebileceği mesajını güçlendirdiğini söylüyor.
Bunun ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olduğu ifade ediliyor.
Açıklama 10 Ekim’de Stroke’da çevrimiçi olarak yayınlandı.
Kalp ve beyin fonksiyonu arasında çift yönlü bir ilişki olduğu iyi bilinmektedir. Örneğin, kalp yetmezliği beyne zarar verebilecek kan akışının azalmasına yol açabilir ve beynin bazı bölgelerindeki felç kalbi etkileyebilir.
Ancak bu bulmacanın sadece bir parçası ve kardiyovasküler hastalığın bilişe nasıl katkıda bulunduğuna dair anlayıştaki tüm boşlukları ele almıyor.
“Burada yapmaya çalıştığımız şey bir adım daha ileri gitmek ve kalp ile beyin arasındaki diğer bağlantıları tanımlamak,” diyor, bir araştırmacı.
Makalede tekrar eden bir tema iltihabın rolüdür. Kanıtlar, hem kalp hastalığı hem de bilişsel gerileme ile “gerçekleşen iltihaplı tepkide dikkate değer benzerlikler” olduğunu gösteriyor.
Başka bir olası ortak mekanizma, özellikle Alzheimer hastalığı ile güçlü bir şekilde bağlantılı olan amiloid olmak üzere biyobelirteçlerle ilgilidir.
“Ancak bazı çalışmalar, özellikle ejeksiyon fraksiyonu azalmış hastalarda amiloidin kalpte de mevcut olabileceğini gösteriyor,” deniliyor.
Makale ayrıca kalp ve beyin bozuklukları söz konusu olduğunda, genetik yatkınlıklara dair kanıtların bir derlemesini de sunuyor.
Araştırmacılar, “Tarihsel olarak kalp hastalığıyla ilişkilendirilen bazı genetik kodların, beyindeki yapısal değişikliklerle de ilişkili olduğunu fark ettik. Bu, bazı hastaların her iki durumu da genetik bir yatkınlıkla doğabileceği anlamına geliyor” diyorlar.
Bu durum, iki organ arasındaki bağlantının “gebelikle başladığını” ve mümkün olduğunca erken sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları benimsemenin önemini vurguluyor. “Bu, sonunda hipertansiyona, diyabete ve kolesterole yol açan kötü alışkanlıklardan kaçınabileceğiniz anlamına gelir; bu da sonunda kalp hastalığına, sonunda felce ve sonunda bilişsel gerilemeye yol açacaktır” diye belirtiliyor.
Ancak, kardiyovasküler sağlık iyi genlere sahip olmaktan ve sağlıklı bir yaşam tarzına uymaktan daha karmaşıktır. Örneğin, kalp hastalığına yakalanmaya yatkın olması gereken bazı kişilerin neden kalp hastalığına yakalanmadığı açık değildir; buna gelişmiş “dayanıklılık” deniliyor.
Örneğin, nispeten zayıf kardiyovasküler risk faktörü profillerine sahip olan Hispanik veya Latin kökenli hastalar, kalp hastalığına yakalanmaya daha az yatkın görünüyor.
Daha Fazla Araştırmaya İhtiyaç Var
Bu durum genetik paradoksu kısmen açıklayabilirken, güçlü sosyal destek ağları da dahil olmak üzere diğer koruyucu faktörlerin de rol oynadığını gösteriyor.
Kardiyovasküler sağlığın sekiz bileşeni; Bunlara sağlıklı bir diyet, fiziksel aktiviteye katılım, nikotinden kaçınma, sağlıklı uyku, sağlıklı kilo ve sağlıklı kan lipitleri, kan şekeri ve kan basıncıdır.
Kalp hastalığının etkili bir şekilde yönetilmesinin bilişselliği olumlu yönde etkilediğini göstermek için daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.
“Muhtemelen, kalp müdahalesinin beyin için bir avantaj sağlayıp sağlamadığını da ölçebilmemiz için bazı kardiyak literatüre ihtiyaç vardır”
Ayrıca, immünomodülasyonun bilişsel yörünge üzerinde yararlı bir etkisi olup olmadığını belirlemek için de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
‘Önemli Bir Adım’
Yorum için ulaşılan, Massachusetts Genel Hastanesi İnme Bölümü Şefi ve Boston’daki Harvard Tıp Fakültesi’nde nöroloji profesörü olan Natalia S. Rost, MD, bu makalenin kalp-beyin sağlığı konusunda ilgili bilgileri bir araya getirme açısından “önemli bir adım” olduğunu söyledi ve ilave etti; Bu, vasküler risk faktörlerini kontrol etmenin beyin sağlığına yardımcı olduğu mesajını güçlendirmeye yardımcı olur.
Ancak beyin sağlığı, sadece vasküler sağlıktan çok daha karmaşıktır. Epilepsi, migren, travmatik beyin hasarı ve yetişkin öğrenme güçlüklerinden uzak olma gibi diğer unsurları da içerir.
…….
Kalp sağlığımızı koruyucu adımlar atarsak, beyin sağlığımıza da koruma sağlamış oluruz.
Bu sebeple sağlıklı beslenme, spor, düzenli uyku, stresten uzak temiz bir çevrede yaşamak kalp ve beyin sağlığımız için de önemli.
Pauline Anderson