Neziha Çakıroğlu
Gazetecilik sanatında röportaj türünün özel ve önemli bir yeri vardır. Bir olayı, bir insanı sorularla çözmeye çalışmak, işin özüne vakıf olup ve doğru biçimde okura aktarmak sanıldığı kadar kolay değildir. Her insan bir dünya ise bu dünyanın katmanlarına ancak sabır, birikim, bilgi ve empatiyle ulaşılabilir. Bu bağlamda Fadime Özkan, Türk basınında işini en iyi yapan gazetecilerden. Özkan’ın yıllar yılı kamuoyunun yakından tanıdığı, gazeteci, bürokrat, siyasetçi ve aydınlarla yaptığı röportajlar bir bakıma Türkiye’nin birikimi, değişen Türkiye’nin aynasıdır. İşte şimdi okurların bu birikimi derli toplu bir kitap halinde ellerinde tutma şansı da var. Günlük gazete sayfalarından kurtarılıp kütüphanemize entelektüel bir birikim kazandıracak olan ‘Hal Bu Ki Kral Şeffaf’, Özkan’ın 2005-2010 yılları arasında STAR’da yaptığı röportajları kapsıyor. Kimler yok ki kitapta; Muhsin Yazıcıoğlu, Aydın Menderes, Hrant Dink, Türkan Saylan, Dinç Bilgin, Ömer Lütfü Mete, Ahmet Ertürk, Orhan Pamuk, Cengiz Aytmatov dahil tam 25 röportaj. ‘Kral Şeffaf’ deme cesareti gösteren, tüm şeffaflığıyla Türkiye meselelerinin konuşulduğu kitap, değişen Türkiye’ye ayna tutarken, biz de Mustafa Karalioğlu, Ahmet Kekeç, Fatma Barbarosoğlu, Murat Menteş ve Amberin Zaman gibi medyanın önde gelen kalemlerine Fadime Özkan’ı ve röportajlarını sorduk.
Mustafa Karaalioğlu
Üslup sahibi bir kalem
BU kitap bir seçki olmanın ötesinde, zorlu bir rekabet, acımasız ve soluksuz bir yarıştan alın akıyla çıkışın belgesidir.”Hal bu ki” serisi bir marka haline gelirken hamurundaki ustalığın da mesleki sorumluluğun da tanığıyım. Fadime, konuştuğu kişiye, okura ve mesleğe saygıyı camdan bir vazo içinde taşıyıp, Türkiye’nin tutulduğu fırtınalarda sarsılmadan sahil-i selamete çıkaran usta bir konuşmacıdır. Ve aynı zamanda üslup sahibi bir kalem. Konuşmaya verilen emeği daha değerli kılan, Fadime Özkan’ın o konuşmayı kağıda dökmedeki maharetidir ki bu meziyet pek az meslek insanında vardır. Titiz bir işçilik, özenli bir kalem ve tarihe tanıklık. Bu konuşmalara bir başlık atacak olsaydım hepsine birden “benim röportajlarım” derdim.
MURAT MENTEŞ
Daima zihin açıcı
Fadime Özkan’ın röportajları daima zihin açıcı, sürprizlerle örülü ve bilgilendiricidir. Yıllarca röportaj yapmış biri olarak, Fadime Özkan’ı çokça kıskanmış, onun röportajlarındaki işlekliğe, gazeteci dikkati ve medeni cesaretine imrenmişimdir. Fadime Özkan gibi isabetli sorular soran gazetecilerin varlığını Türk medyasının itibarını garanti altına alan bir kazanım olarak görüyorum. Fadime Özkan röportajlarını biraraya getiren bu kitap, bize Türkiye ve medya hakkında dönüştürücü entelektüel bir tablo sunuyor.
AHMET KEKEÇ
Az bulunur bir gazeteci
Fadime Özkan, röportajlarına “duygusunu” katan bir gazeteci. Kral Şeffaf’taki konuşmaları okuduğunuzda, evet, malumat sahibi oluyorsunuz ama aynı zamanda ve daha çok Flaubert’in “gönül eğitimi” dediği bir muhasebe sürecine itiliyorsunuz. Fadime Özkan rikkatini okuyucuya geçirmeyi başarıyor. Bunun az bulunur bir gazetecilik/yazarlık tutumu olduğunu düşünüyorum.
FATMA BARBAROSOĞLU
Sosyal tarih çalışması
Gazetelerde yayınlanmış yazıların sonradan kitap haline getirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Fadime Özkan’ın çok başarılı bir şekilde yaptığı, muhatabını daha yakından tanımak için analitik sorular üzerinden kotarılmış söyleşiler üzerinden, kamusal alanın aktörlerini daha yakından tanıma imkanı buluyoruz. Mesela Türkan Saylan röportajı yarının sosyologları için, sosyal tarih çalışması yapacak kişiler için altın varak kıymetinde.
AMBERİN ZAMAN
Her kütüphaneye lazım
Kral Şeffaf’ta toplanan mülakatlar Fadime Özkan’ın yeni nesil röportajcılar arasından sıyrılarak Neşe Düzel gradosunu yakaladığını bizlere hatırlatıyor. Türkiye’nin yakın tarihini farklı açılardan el alan bu kitap her kütüphanede yerini almalıdır.
PORTRE
FADİME ÖZKAN: Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik bölümü mezunu. Popüler kültür ve özel televizyonlar üzerine hazırladığı tez çalışmasıyla aynı üniversiteden master derecesi aldı. Daha önce, Kanal 7’de yapımcı-yönetmen, Yeni Şafak gazetesinde kültür-sanat editörü ve yazar olarak çalıştı. Vahiy sürecinde kadının rolünü ele alan ‘Kadın Oradaydı’ adlı kitabın 12 yazarından biri. Özkan’ın Yemenimde Hare Var adında, yayınlanmış bir kitap çalışması daha bulunuyor.
Star Gazetesi