İstanbul Müftülüğü bünyesinde yayınlanan ‘Din ve Hayat’ dergisi, 14. sayısına ulaştı. İmam, müezzin, vaize ve Kur’an kursu öğreticilerinden oluşan yayın kurulu, özenle çalışmaya devam ediyor. Dergide, hemen her kesimden insanın faydalanabileceği çeşitlilikte yazılar mevcut.
Mahalledeki caminin imamı, beş vakit namazla günü tanzim etmeyi öğretiyor. Müezzini, hoş sedasıyla duyabileceğimiz en güzel beste ‘ezan’ ile kalpleri ferahlatıyor. Vaizi, Allah kelamını saygıyla dinlemenin gereğini hatırlatıyor. Kur’an kursu öğreticisi ise okumanın inceliklerini öğretiyor bize.
Tabii, din görevlilerinin yegâne işi bunlar değil. Her biri; konuşmasıyla, yürümesiyle, oturup kalkmasıyla, giyimiyle model önümüzde. Bugünlerde din görevlilerinin pek çoğu asli vazifelerinin dışında topluma faydalı işler de yapıyor.
İstanbul Müftülüğü bünyesinde, Türkiye Diyanet Vakfı’nın desteğiyle ‘Din ve Hayat’ dergisi, bunun güzel örneklerinden biri.
Din ve Hayat dergisinin şimdi 14. sayısı hazırlanıyor. İstanbul Müftülüğü, dört yıl önce Kutlu Doğum Haftası’nda ilk eserini "İnsanlığın Tükenmeyen Ümidi Peygamberimiz’e" ismiyle yayınlamıştı. Derginin ilk beş sayısı özel yayınlar şeklinde okuyucuya ulaşmıştı.
Müftülük, din görevlilerine ve halka faydalı olmak amacıyla dergi çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı; Yayın Koordinatörü, Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli; editörü, Kerime Cesur. Yayın kurulu ise İstanbul Müftülüğü’ne mensup imam, müezzin, vaiz, vaize ve Kur’an kursu öğreticilerinden oluşuyor.
Toplumun ihtiyaçlarına cevap veriyor
Dört ayda bir yayınlanan dergide hayata dair her mesele dinî değerler üzerinden anlatılıyor. Derginin yayın kurulu, asıl vazifelerinin dışında belirli aralıklarla bir araya geliyor. Her sayıda toplumu yakından ilgilendiren bir konu belirleniyor. Önerilerle beyin fırtınası gerçekleştiriliyor. Konuyla ilgili kaynak taraması yapılıyor. Bugüne kadar yazılıp çizilen bütün yayınlar inceleniyor.
Derginin bir sayıdaki konusuyla ilgili birikimi olan, en iyi ifade edebilecek yazarlar belirleniyor. Bu nitelikli çalışmalar kuşe kapak arasında toplanıyor. Derginin editörü Kerime Cesur, yazı dilinin yarı akademik olmasına rağmen toplumun her kesimine hitap edebilecek şekilde bir içeriğinin olduğunu ifade ediyor. Dergide her yazının herkes için farklı bir anlamı var. Karikatürist Osman Turhan’ın çizimleri de içeriği zenginleştiriyor.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bize yüklediği; toplumu inanç, ibadet ve ahlak konularında aydınlatma görevini yerine getirmekle mükellefiz. İstanbul’da yapılması gereken çok iş var. Yazılı çalışmalar konusunda eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti’nin izniyle TDV bünyesinde yayın faaliyetini yürütüyoruz." diyor.
Çağrıcı, yaklaşık dört yıl önce başlarken belirledikleri yayın ilkesinden ayrılmadıklarını vurguluyor. Bunlardan birincisi, insanı ve varlığı ilgilendiren her konu Din ve Hayat dergisinin konusu olacak, dini ve hayatı içerecek, ismiyle müsemma olacak. İkincisi; yayınların bilimsel değerine önem verilirken bilginin kalitesi yükseltilecek. Üçüncüsü ise dergi geniş bir kitleye hitap edebilecek, toplumdan soyutlanmayan, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren meseleleri ele alan aydınlatıcı bir yayın olacak.
Müftülüklerden temin edilebilir
İstanbul Müftülüğü dergiyi ücretsiz dağıtıyor. Yayın koordinatörü ve İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli, Diyanet’in çalışmalarına; insanların yaşamında dinin hayat bulmasına katkı sağlamak istediklerini ifade ediyor. "Metropol bir kültür şehrinde yaşamamız ve Müftülüğün donanımlı din görevlilerinin bulunması, bu hizmeti yürütmek için yola koyulmamızı sağladı." diyor.
Dergiyi büyük kütüphanelerde, İlahiyat Fakülteleri’nde bulmak mümkün. Türkiye’nin her yerinde, ilçe müftülüklerinden bulabilirsiniz. Kerime Hanım, kendilerinden istenildiği takdirde gönderdiklerini ifade ediyor.
"Kadın dergisi zannediyorlar"
"Dini anlatmak; sadece namaz kıldırmak, vaaz etmek, fetva vermek şeklinde olmuyor. Farklı mecralar düşünmek lazım. Dergi de onlardan biri. Bizim görevimiz bu yolla dinî değerlerimizi anlatmak." diyor Kerime Cesur. Bu sebeple, yayın kuruluna birçok kadın din görevlisi arkadaşını da davet etmiş.
Derginin koordinatörü kadın, editörü kadın, bir de yayın kurulunda kadınlar olunca pek çok kişi bu dergiyi kadın dergisi zannetmiş. "Dergiye önyargıyla yaklaşan herkes içeriğinden çok memnun kaldı." diyor Kerime Hanım. İşin aslı, kadın-erkek herkes gönüllü, canla başla dergi için çalışıyor.
İrtibat: 0212 5184604)
Zaman