Bu yıl Gümüş Lâle Ödülü’ne lâyık bulunan İslâm Seçen’e ödülünü Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili verdi.
İslâm Seçen, ödülü aldığında yaptığı konuşmada, 60 yıldır cilt sanatıyla uğraştığını belirterek, kendisini bu sanata teşvik eden hocası Emin Barın’a ve kendisine destek veren ailesine minnet duygularını dile getirdi.
Seçen, cilt sanatına verdiği destekten dolayı Geleneksel Sanatlar Derneği’ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Fatih, Pendik ve Ümraniye Belediyesi’ne teşekkür etti.
Gümüş Lâle ödülü, hayatlarını geleneksel Türk sanatlarına vakfetmiş, bu sanatların yaşatılması, geliştirilmesi ve tanıtılmasına katkıda bulunmuş, ‘yeni arayışlarla zenginleştirilmiş şahsiyetlere’ veriliyor.
Ödülün verileceği kişilerin belirlenmesinde, sanatçıların bizzat sanatsal üretimleri ya da bu sanatlara yaptıkları bilimsel katkılar temel oluşturuyor.
İslâm Seçen kimdir?
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. Prof. Sacit Okyay’dan klasik cilt dersi, Prof. Emin Barın’dan ise modern cilt ve kaligrafi dersi aldı. 1961’de Süleymaniye Kütüphanesi Cilt Servisi’nde çalışmaya başlayan Seçen, 1969 yılında Prof. Emin Barın ve Rikkat Kunt ile birlikte Lizbon Gulbenkian Müzesi’ndeki İslâm yazmalarının onarımı için davet edildi. 1973-1988 yılları arasında Kültür Bakanlığı Süleymaniye Kütüphanesi Cilt ve Patoloji Servisi’nin Başuzmanlık kadrosunda görev aldı. 1977 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü Geleneksel Türk Sanatları Kürsüsü’nde Türk ciltçiliği dersleri vermeye başladı. 1989-2001 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Cilt Ana Sanat Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışan Seçen, hâlen aynı bölümde klasik cilt sanatı dersi veriyor. Aynı zamanda İSMEK Eğitim Kurumları’nda ve kişisel atölyesinde de birikimlerini aktarmaya devam ediyor.
Sergiler
Sempozyum kapsamında “Günümüz Ustaları Sergisi”, “Koleksiyon Eserler Sergisi” ve “Kaatı’ Ciltler Sergisi” başlıklı 3 ayrı sergi açıldı.
“Süleymaniye Kütüphanesi Koleksiyonu Sanatlı Ciltler Sergisi” ise 1 Aralık’ta Çemberlitaş’taki Nuruosmaniye Kütüphanesi’nde açılacak.
Sergiler, 8 Aralık’a kadar ziyarete açık kalacak.