‘Göğe Bakma Durağı’ açılıyor

Kitap
Şair Turgut Uyar, 1959’da yayımladığı üçüncü kitabı Dünyanın En Güzel Arabistanı’nda yer alan şiiri Göğe Bakma Durağı’nı yazarken bir gün gerçekten göğe bakma durağı inşa edileceğini...
EMOJİLE

Şair Turgut Uyar, 1959’da yayımladığı üçüncü kitabı Dünyanın En Güzel Arabistanı’nda yer alan şiiri Göğe Bakma Durağı’nı yazarken bir gün gerçekten göğe bakma durağı inşa edileceğini muhtemelen düşünmemişti.

Haziran ayında İstanbul Modern’in bahçesinde böyle bir durak olacak. İstanbul Modern’in, The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle gerçekleştirdiği YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı’nın bir projesi Göğe Bakma Durağı. 2013 yazı boyunca her yaştan müze ziyaretçisi tarafından, müzenin özellikle gençlere yönelik düzenleneceği etkinlikler için kullanılacak bir mekân hazırlanıyor.

Bahçede bulunanlar, gündüzleri sallanan gölgelerin altında, hava karardığında ise değişen yansımaların içinde vakit geçirecekler. Bahçe zemininin hemen altına suya yerleştirilen dubaların üzerinde yükselen direkler, deniz dalgalarının hareketleriyle mekana farklı bir görünüm kazandıracak ve durmaksızın kıpırdayan gölgeliklerle birlikte bahçeyi şehir içinde bir durağa dönüştürecek: Dinlenmek, toplanmak, oyun oynamak ya da gökyüzüne bakmak için bir durak… 

Ne diyordu şair: “Şimdi otobüs gelir biner gideriz/Dönmeyeceğimiz bir yer beğen başka türlüsü güç/Bir ellerin bir ellerim yeter belleyelim yetsin/Seni aldım bana ayırdım durma kendini hatırlat/Durma kendini hatırlat/Durma göğe bakalım”

GÖĞE BAKMA DURAĞI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

“Göğe Bakma Durağı*”, İstanbul Modern’in üzerinde bulunduğu Boğaz’ın görünmeyen sularında süzülerek müzenin bahçesini gölgelendirecek, yaz ayları boyunca yerleştiği mekanı şehre yansıtacak. Boğaz’dan ve kentin yüksek noktalarından da algılanabilecek kısa ömürlü ama canlı ek, bahçeyi siluetin bir parçası haline getirecek. Bahçede bulunanlar, gündüzleri sallanan gölgelerin altında, hava karardığında ise değişen yansımaların içinde vakit geçirecekler. Bahçe zemininin hemen altına suya yerleştirilen dubaların üzerinde yükselen direkler deniz dalgalarının hareketleriyle yerleştirmeye değişken bir peyzaj görünümü kazandıracak ve durmaksızın kıpırdayan gölgeliklerle birlikte bahçeyi şehir içinde bir durağa dönüştürecek: Dinlenmek, toplanmak, oyun oynamak ya da gökyüzüne bakmak için bir durak.

*Turgut Uyar (Dünyanın En Güzel Arabistanı)

 SO? MİMARLIK VE FİKRİYAT (Sevince Bayrak, Oral Göktaş)

Sevince Bayrak, 2005 yılında İTÜ Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Halen İTÜ’de devam eden mimari tasarım doktora çalışması için 2010 güz yarıyılını Westminster Üniversitesi’nde geçirdi. Oral Göktaş, 2005’de İTÜ Mimarlık Bölümü’nden lisans, 2009’da aynı bölümden yüksek lisans derecesi aldı. Çeşitli üniversitelerde yürütücü ve misafir jüri olarak bulundu. Bayrak ve Göktaş, İstanbul ve Santiago’da çeşitli mimarlık ofislerinde çalıştıktan sonra 2007 yılında SO? Mimarlık ve Fikriyat’ı kurdular. İstanbul’da kurulan SO? ilk beş yılında farklı coğrafyalarda, çeşitli konu ve ölçeklerde çalıştı. Bu çalışmalar arasında Urban Age İstanbul için bir araştırma projesi, 5. Dünya Su Forumu için uygulanan bir pavyon, Rotterdam’da uygulanmış bir Turizm Danışma Bürosu, Şanlıurfa ve Manisa’da kentsel tasarım projeleri ile çok sayıda ulusal ve uluslararası yarışma projesi yer alıyor.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/