İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, kentin kültür hayatına damgasını vuran 100 duayenin yaşam öyküsünü ‘İstanbul’un 100 Sahne Sanatçısı’ adlı kitapta bir araya getirdi. Eser, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde, “tiyatro sevdalılarına armağan, sanatçılara saygı duruşu, araştırmacılara ışık olma’’ amacıyla yayımlandı. Çalışmada, yer verilen 70 tiyatro ile 30 opera ve bale sanatçısının bazıları şu satırlarla dile getiriliyor:
-Güllü Agop (1840-1902): Osmanlı döneminin tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Güllü Agop, Türk tiyatrosunun kurucularından sayılıyor. Güllü Agop, Gedikpaşa Tiyatrosu’nda Ahmet Fehim, Ahmet Necip, Muhterem Efendi, Mehmet Vamık gibi ilk Türk tiyatro oyuncularını ve Kel Hamit, Kavuklu Hamdi, İsmail Hakkı Dümbüllü gibi ünlü tuluatçıları yetiştirdi.
-Kavuklu Hamdi (1841-1911): Ramazanda oynanan orta oyununu kapalı yerde ve sahnede de oynayabilmek için oyunların metinlerini sahneye uyarlayarak, ‘perdeli orta oyunu’ denilen türü ortaya çıkaran Kavuklu Hamdi, son dönemini Eyüp’te kahvecilik yaparak geçirdi ve yoksulluk içinde hayata veda etti.
-Naşit Özcan (1889-1943): ‘Komik-i Şehir’ lakabıyla tanınan Türk tiyatrosunun ünlü tuluat ustası Naşit Efendi, ‘Sultan Hamid’i bile güldüren adam’ olarak da anıldı. Özcan, Türkiye’de ilk kez tiyatro temsillerinde sessiz film kullandı.
-Muhsin Ertuğrul (1892-1979): Türk tiyatrosunun Batılı anlamda kurucusu kabul edilen Muhsin Ertuğrul, 82 yaşında ŞT Genel Sanat Yönetmenliği’ne atandı. Semt Tiyatrosu, Öğle Tiyatrosu ve Gezici Tiyatro gibi çeşitli uygulamalarla tiyatro seferberliği başlattı.
Güllü Agop’tan Naşit Özcan’a ünlüler geçidi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak yayınlanan “İstanbul’un 100 Sahne Sanatçısı” adlı kitapta, geleneksel tiyatronun Güllü Agop ve Naşit Özcan gibi isimlerinden başlayarak, tiyatro, opera ve bale dallarında, şehirdeki kültür hayatına damgasını vuran sanatçıların yaşam öyküleri bir araya getirildi. Şehrin sanat geçmişi açısından önemli bir kaynak özelliği taşıyan kitap, İstanbul sahnelerini süsleyen sanatçıları hatırlamak ve gelecek nesillere tanıtmak amacıyla kaleme alındı.
Star