TÜRKİYE SOSYAL HİZMET BİRİKİMİNDE DOĞAL AFETLER
Doğal afetler; çevresel nedenlerden kaynaklanan sel, deprem, çığ, kuraklık, kasırga gibi insan hayatını olumsuz yönde etkileyen,meydana geldiği bölgede maddi ve manevi hasarların oluşmasına neden olan olaylardır. Pek çok meslek grubunun üzerinde çalışma yaptığı bir konu olarak karşımıza çıkan doğal afetler, özellikle 1990 sonrası dönemde sosyal hizmetler alanına dâhil edilmiştir.
Doğal afetlerle ilgili yapılan çalışmaları tespit etmek, konu üzerinde öne çıkan noktaları belirlemek, eksiklikleri ortaya koymak ve bu sayede alan üzerinde daha ayrıntılı çalışmalar yapılmasına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış olan bu çalışmada; 1950-2013 yılları arasında sosyal hizmet çerçevesinde doğal afetler ile ilgili akademi ve akademi dışında yapılan çalışmalar bibliyografik olarak tasnif edilmiş ve ilgililerin kullanımına sunulmuştur.
Açılım Kitap, ÖMER MİRAÇ YAMAN-RABİA ERTEN,135 sayfa,12 TL
SOSYAL MEDYA VE GENÇLİK
Küresel ve yerel düzlemde dikey veya yatay bütün ilişki biçimlerini derinden sarsarak sessiz bir devrim gerçekleştiren İnternet ve ona ilişkin yeni medya araçlarına dair çalışmalar her geçen gün yoğunluğunu artırmaktadır. Yeni medya araçlarından, özellikle sosyal medya olarak adlandırılan bu yeni mecranın insan ve toplum hayatının bütün kesitleriyle bir biçimde ilişkili olması, onu bir yandan postmodern zamanın vazgeçilmez aracı kılarken, bir yandan da araştırılmayı, incelenmeyi hak eder konuma getirmektedir. Modern kent hayatının atomize ettiği bireyin, yeniden kendi varlık tekinden olan insanla sanal bir ortamda da olsa buluşmasına olanak tanıyan sosyal medya, postmodern zamanın ruhuna uygun bir iletişim aracı olarak işlev görür. Aynı şekilde zamanın ruhuna uygun biçimde olumlu ve olumsuz birçok özelliğinin yanında, sadece bireylerin sosyal mekânlar inşa ederek var oluş pratikleri gerçekleştirdikleri bir mecra değil, çok daha karmaşık bir dünyanın şifrelerini de barındırır. Bireysel ve kültürel kullanım pratiklerinin farklılığıyla birlikte, sosyal medya araçlarının yaygın kullanım pratikleri üzerinden sosyal sermaye birikiminin araştırıldığı bu çalışmada, en yaygın sosyal medya kullanım pratiklerinden olan sosyal ilişkiler, paylaşım, güven, siyasal katılım, demokrasi/ özgürlük, eğlence, psikolojik tatmin gibi faktörlerle, sosyal sermayenin önemli unsurları olan sosyal ağlar, güven, karşılıklılık ve normlar üzerinden bir sosyal sermaye taraması gerçekleştirilmeye çalışılmıştır/ Açılım Kitap,Mehmet Emin Babacan’nın,240 sayfa,17.50 TL