Eylül ayında yeni çıkan kitaplar

Kitap
Viyana 1683: Osmanlı Fetihlerinin Sonu   İş Bankası Kültür Yayınları askerî tarih dizisine yeni bir kaynak daha ekledi ve Viyana 1683: Osmanlı Fetihlerinin Sonu kitabını okurlarla buluş...
EMOJİLE

Viyana 1683: Osmanlı Fetihlerinin Sonu

 

/İş Bankası Kültür Yayınları askerî tarih dizisine yeni bir kaynak daha ekledi ve Viyana 1683: Osmanlı Fetihlerinin Sonu kitabını okurlarla buluşturdu. İngiliz tarihçi ve araştırmacı Simon Millar’ın yayına hazırladığı, Peter Dennis’in illüstrasyonları ile katkıda bulunduğu kitap, tarihin en çok iz bırakan olaylarından biri olan II. Viyana Kuşatması’na dair kapsamlı bilgi sunuyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 yılında 120 bin kişilik ordusuyla gerçekleştirdiği ancak bir başarıya ulaşamayan I. Viyana Kuşatması’ndan tam 154 yıl sonra Sultan IV. Mehmet Viyana kapılarına geri dönmeye karar verir ve sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasında büyük bir ordu toplanır. Ancak Habsburg başkomutanı Charles de Lorraine, Lehistan kralı III. Jan Sobieski’nin idaresindeki büyük bir yardım ordusuyla Osmanlı kuvvetlerine karşı koyar ve tarihi şekillendiren bir zafere imza atar.

18. yüzyıl savaşları ve özellikle de Alman askerî tarihi konusundaki uzmanlığıyla tanınan Simon Millar, birbirinden çok farklı iki savaş tarzını, rakip komutanları ve orduları mercek altına aldığı eseriyle Osmanlı fetihler çağını kapatarak, Habsburglara Macaristan kapılarını açan bu dönüm noktasını her yönüyle ve kronolojik detaylarıyla ele alıyor.

Tarihin en büyük savaşlarından biri olan II. Viyana kuşatmasının ayrıntılı dökümlerine, düşman kuvvetlerinin taktiklerine ve harekâtın düğüm noktalarına dair bilgi edinebileceğinizViyana 1683: Osmanlı Fetihlerinin Sonu, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm seçkin kitapçılarda…

 

USTA İLE AYI

/Ormanın ortasında yaşayan yaşlı bir adam, koca ormanda arkadaşsız kalan bir ayı.

Ve bir ilan:

Usta öğretmenden özel ders. Usta yalnızca bir öğrenci kabul ediyor. Tam pansiyon. Uygun koşullar. Yeni kurs başlamak üzere. Şahsen başvurun.

Ayı ilana başvurunca, Usta onu eğitmek gibi zorlu bir işe girişmekten dolayı heyecan duyar. Tabii başına geleceklerden habersizdir. Örneğin aşçılık dersinde Ayı’dan ateşe su koymasını ister. Sonuç, koca bir cosssssss. Ayı’ya çaydanlık kullanması gerektiğini söyleyen olmamıştır ki!

İskambil oyunu, ilkyardım, yemek yapma, tekne kullanma dersleri, hepsi birbirinden şenlikli geçer. Bakalım Ayı kursu başarıyla tamamlayıp o çok istediği diplomaya kavuşabilecek midir?

Bir insan ile bir ayı aynı evde yaşayabilir mi? Peki birlikte yemek yapabilir mi? Peki ya iskambil oynayabilir, balık tutabilir mi? Neden olmasın. John Yeoman’ın yazıp ünlü sanatçı Quentin Blake’in resimlediği bu sıcacık hikâye, bir ayı ile bir insan arasında sıradışı bir dostluk yeşertiyor. Ayı, ormandaki hayvanları sakarlığı ve düşüncesizliğiyle bezdirmiş. Usta ise insanlardan uzakta, yalnız başına yaşamayı seçmiş. İkisinin yolları beklenmedik şekilde kesişince; önce Usta’nın evini paylaşıyor, sonra kurstaki dersler sayesinde eğlenceli, komik maceralar yaşıyor, sonuçta da birbirlerinden vazgeçemeyen iki arkadaşa dönüşüyorlar.

Ayı kursu başarıyla tamamlayabiliyor mu peki? Okuyup görmek gerek. Bu komik ikilinin düştüğü durumlara çok gülecek, zorlu işlerin altından kalktıklarında onlarla birlikte sevineceksiniz.

John Yeoman kimdir?

Cambridge’de İngilizce okuyan John Yeoman, yirmi altı yıl öğretmenlik yaptı. Otuzdan fazla çocuk kitabı yazmış, bunların hemen hepsini Quentin Blake resimlemiştir. Yeoman okumayı, klasik müziği ve tiyatroyu çok sever.

Quentin Blake kimdir?

1932 Londra doğumlu Quentin Blake, İngilizce ve öğretmenlik eğitimlerinin ardından çizer olmayı seçmiştir. Usta sanatçı, kendi yazdığı kitapların yanı sıra, Roald Dahl da dahil olmak üzere 80’den fazla yazarın 300’e yakın kitabını resimlemiştir. Çok ödüllü Blake, 2002 Hans Christian Andersen Ödülü’nün de sahibidir.

”Usta ile Ayı”

 Teknik Özellikler:

Yazan: John Yeoman
Resimleyen: Quentin Blake
İngilizceden çeviren: Sumru Ağıryürüyen
Yayınevi: Hayykitap – 315
Kategori: Yaşasın Çocuklar – 57
Sayfa sayısı: 136
Birinci baskı: Ağustos 2015
Fiyatı: 12 TL
Ebat: 13,5×19,5
ISBN: 978-605-9841-21-4

 

/Eski Yunan’dan Bir Kadının Hikâyesi

İngiliz yazar William Golding, her ne kadar “bugünün dünyasında insanlık durumunu aydınlatan” romanlarıyla Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülse de, son romanı Çatal Dil’de bizi eski Yunan dünyasına götürür. MÖ birinci yüzyılda, Romalıların Yunan şehirlerini ele geçirmek üzere olduğu bir sırada, zenginliğini ve nüfuzunu yitirmekte olan kutsal Delphi şehrinde Apollon adına kehanette bulunmak üzere Pythia olarak seçilen bir genç kızın hikâyesini anlatır.

Arieka adlı bu genç kız, Apollon’un yeryüzündeki sesi olarak, tanrının hizmetinde geçirdiği yıllar boyunca Delphi’nin çöküşüne ilk elden tanıklık edecektir. Yaşlılığında geçmişe dönerek, sevgisiz bir ailede geçen çocukluğunu, psişik güçlere sahip bir bakire olarak Yüksek Rahip İonides tarafından Delphi’de üstleneceği rol için seçilişini, tanrılara karşı ikircikli tavrını ve hayatının bilicilikle geçen altmış yılını gözden geçirir.

Bu son romanını tamamlayamadan yaşama veda eden Golding, Çatal Dil’de bizi mazlum ama bağımsız ve olağanüstü sahici bir kadın karakterle tanıştırırken, eski Yunan dünyasını da capcanlı bir atmosfere büründürür.

William Golding (1911-1993): 1983’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Golding, Cornwall’da dünyaya geldi. Marlborough Grammar School’da ve Oxford’daki Brasenose College’da eğitim gördü. 1940’ta İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne katıldı. Alman savaş gemisi Bismarck’ın batırıldığı harekâtta bulundu. İlk romanı Lord of the Flies (Sineklerin Tanrısı) birkaç yayıncı tarafından reddedildikten sonra 1954’te yayımlandı. Büyük ilgi gören roman 35 dile çevrildi. Rites of Passage (1980) adlı romanıyla Booker Ödülü’nü kazanan yazarın diğer önemli yapıtları arasında The Inheritors (1955), Pincher Martin(1956), Free Fall (1959), The Spire (1964; Kule), Darkness Visible (1979), A Moving Target (1982) veThe Paper Men (1983) sayılabilir.

 

GİZLİ DÜŞMAN

/Beş parasız genç Tommy ile güzel Tuppence, heyecanlı bir yaşam özlemi içinde Genç Maceracılar Ortaklığı adında bir şirket kurarlar. Artık hem sevdikleri hem de para kazanacakları bir işte maceraya atılmaya hazırdırlar.
Ne var ki iki arkadaş, gizemli Bay Whittington adına giriştikleri ilk işte kendilerini korkunç bir komplonun ortasında bulurlar. Acemi ama cesur ortaklar, acımasız Boris’in oyunlarına gelip bir batağın içine çekileceklerini akıllarının ucundan bile geçirmezler.

Her şeyin göründüğünden farklı anlamlar ifade ettiği bu işte acaba gerçek neydi?

Agatha Christie’nin yarattığı Tommy ve Tuppence karakterlerinin bu ilk romanı Gizli Düşman, Altın Kitaplar etiketiyle tüm kitapçılarda!

 

 

İKTİDARI DAĞITMAK

/Raúl Zibechi’nin bizi Bolivya sokaklarında uzun bir gezintiye çıkaran bu kitabı, Bolivya sınırlarını aşan sorular sorar. Dünyayı nasıl değiştirebiliriz ve nasıl farklı bir dünya yaratabiliriz? Kapitalizmden nasıl kurtulabiliriz? Onurlu bir toplumu nasıl kurabiliriz? Devletin rolü nedir ve toplumu devlet karşıtı hareketlerle değiştirmenin olasılıkları nelerdir? Devlet karşıtı hareket ne demektir? Peki, zaman içinde kurumsallaşmadan varlığını sürdürebilir mi? Bir şehirde topluluk temelli bir hareketi nasıl tasavvur edebiliriz? Şehirde otonom, anti-kapitalist, devlet karşıtı alanlar veya dinamikler nasıl yaratabiliriz? Zibechi, bu soruları alır ve 21. yüzyılın ilk beş yılında toplumsal isyanların merkezi olan El Alto deneyimini inceleyerek hayata taşır. Adalet, özgürlük, devrim, örgütlenme gibi kavramlar, El Alto mahalle sakinlerinin sokakları, evleri, kurdukları ilişkiler haline gelir.

Özgürlük umudunu bedeninin her zerresinde taşıyan bizler için bu kitabın gündelik hayatlarımızı ve ilişkilerimizi her daim özgür, devletsiz, itaatsiz bir dünya olarak inşa etmemize yardımcı olacak neşeli bir yoldaş, umutsuzluğa ve karamsarlığa kapıldığımızda ise devletlerin ve iktidarların hayatlarımızı felç eden kâbuslarından bizi uyandıracak bir kahkaha olmasını umuyoruz… İktidarı Dağıtmak, onurlu bir dünyanın parıltılarını, önerilerini, beklentilerini, parçacıklarını şu anda hayata geçirmeye çalışan bizlerin bazen sırt çantasında bazen yastığının altında, satırlarımızda ve satır aralarımızda zamansız ve mekânsız bir yere sahip olacak…

Yazar hakkında

Tıpkı yazdıkları gibi Raúl Zibechi’nin aktivizmi, çalışmaları ve deneyimleri de coğrafik ve tarihsel zeminden derinden etkilenmiştir. 1969-1973 yılları arasında Uruguay’da Tupamaros Ulusal Özgürlük Hareketi ile bağlantılı bir öğrenci hareketinin üyesiydi. Uruguay’daki diktatörlük karşıtı hareketlere katıldığı için 1976 yılında Madrid’e sürüldü. Burada Komünist Harekete katılarak kırsal kesimdeki okuma-yazma ve anti-militarizm çalışmalarında aktif rol aldı. 1980’lerde, Orta Amerika’daki özgürlük hareketlerinde oldukça tanınan biri haline geldi ve Arjantin ile Uruguay’daki çeşitli gazeteler için yazdı. Zibechi, şu anda Latin Amerika’daki en iyi haftalık yayınlardan biri olan La Brecha‘da uluslararası analisttir ve Americas Program‘a, La Jornada‘ya ve başka pek çok yayına düzenli olarak katkıda bulunmaktadır. Arjantin’in 2001’de yaşadığı isyan ve kriz sırasında, ülkedeki toplumsal hareketleri inceleyen kitabı, Genealogy of the Revolt, Argentina: Society in Movement ile 2003 yılında José Marti Gazetecilik Ödülü aldı. En son kitabı Territories in Resistance: Political Cartography of the Latin American Urban Peripheries de dahil olmak üzere pek çok kitabın yazarıdır. Aynı zamanda, Latin Amerika Fransiskan Multiversitesi’nde öğretim görevlisi ve toplumsal hareketler araştırma görevlisidir.

Otonom Yayıncılık

Politika Dizisi

216 sayfa – 19,5×13,5 cm

ISBN 978-975-6056-74-5

Satış fiyatı: 18 TL

 

CAETANİ’YE REDDİYE

/İtalyan oryantalist Caetani’nin, 20. yüzyıl başlarında kaleme aldığı, peygamberimiz ve İslâmiyet ile ilgili yanıltıcı bilgi ve kasıtlı iftiralardan müteşekkil İslâm Tarihi adlı eseri Hüseyin Cahit tarafından tercüme edilerek ülkemizde de neşredilmiştir. Uzunca bir dönem zihinleri bulandıran bu iftira dolu esere cevap mahiyetinde bir çalışma ortaya konmamış, bu can sıkıcı durum merhum âlim Âsım Köksal’ın konuya müdahil olmasıyla sona ermiştir. Rahmetli müellif, yıllar süren bir çabayla ortaya koyduğu eserinde, Caetani’nin yanlışlarını tek tek irdelemiş ve iddialarını çürütmüştür. Bu eser bu haliyle sadece bir oryantalistin iddialarına reddiye olmaktan çok öte, oryantalizmin belirli bir damarının ilim kisvesi altında, insanları İslâm’a yönelik önyargı ve düşmanlıklara kışkırtmasına karşı bir reddiyedir.

 

YÖNETİCİ PEYGAMBER HAZRETİ MUHAMMED

/Resulullah’ın peygamberlik misyonu ferdî ve manevi hayatın olduğu kadar sosyal ve maddi hayatın da mükemmellik ölçüsünü ortaya koymayı, her iki alanda da insanlara rehberlik etmeyi kapsar.  İnsanlık tarihinde siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal alanlarda ortaya koyduğu değerleri bilfiil uyguladığı bilinen tek peygamber ve lider olması da bu beşerî rehberlik ve önderlik misyonunun bir gereğidir.

Onun mübarek hayatının çeşitli yönleri birçok çalışmaya konu olmakla birlikte bugün bilmeye ve anlamaya en çok muhtaç olduğumuz bir yönünü inceleyen bu çalışmada önce bir yönetici olarak yüklendiği sosyal misyonun mahiyeti ve uygulamadaki yansımaları üzerinde durulmuş, daha sonra siyaset ve yönetim ile iş hayatına dair altın öğütleri zikredilmiştir.

Allah’ın kullarına kılavuzluk için seçtiği ve bizzat eğittiği son elçinin bu alandaki örnekliğini, kaybettiği güneşi karanlıklarda arayanlarla imanı ile hayatı arasındaki çelişkiye aldırmadan ya da bu çelişkiden habersiz nefes tüketenlere bir kez daha hatırlatmak sorumluluğuyla kaleme alınan bu eserin erdemli bir “demokrasi” için mütevazı bir katkı olması umulur.  

 

Kitabuz Zühd ver Rekaik, Kalbin İncelikleri

/İmam, hafız, şeyhulislam, mücahidlerin iftiharı, zahidlerin seyyidi Ebu Abdurrahman Abdullah ibnu’l Mübârek b. Vâdih el-Hanzalî el-Mervezî…

Baba tarafından Türk olup hicri 118 (m. 736) yılında Horasanın Merv kentinde dünyaya gelmiş ve orada yetişmiştir. Babası Hemezanlı bir tacirin kölesidir. O, çok zeki olup kuvvetli bir hafızaya sahipti, şecaat ve cesarette de ileri seviyede idi. Mert kimselerin karakterinden olarak da o çok cömertti. Bir gün çocukken, arkadaşı Sakhr ile bir meclise gitmiştir. Orada uzunca bir hutbe verilir ve ikisi bunu dinlerler. Hutbe bitince İbnu’l Mübârek arkadaşına dönüp: “Ben hutbeyi ezberledim” der. Mecliste onun sözünü işiten bir adam: “Hadi onu tekrarlasana” deyince o hutbeyi olduğu gibi nakleder. Ömrü ilim talebi ve cihatla geçen imamın ilim talebeliği yirmili yaşlarında başlar. Kendisi Tâbei’t Tâbiinden olup birçok tabiin ile karşılaşmış ve onlardan ilim tahsil etmiştir. O, ilim aldığı hocaları hakkında şöyle demiştir: “Dört bin şeyhten ilim tahsil ettim ve bin şeyhten rivayette bulundum.

O Hişam b. Urve, A’meş, Ebu Hanife, Malik, Süfyan es-Sevri, Süfyan b. Uyayne, Evzai, Şu’be ve benzeri birçok imamla karşılaşmış ve onlardan nakilde bulunmuştur. Hadis alanında sika (güvenilir) bir ravi olup fıkıh ve Arap gramerinde de âlimlerin ittifakıyla hüccet idi. İmam Ahmed onun hakkında şöyle der: “Abdullah b. Mübârek gibi kendi zamanında ilim talep eden olmamıştır. Bu nedenle o Yemen, Mısır, Şam, Kûfe ve Basra’ya seyahat etmiş ve ilim alanında küçük büyük demeden herkesten ilim yazıp cem etmiştir. İlim alanında onun gibi az hata yapan olmamıştır. İmam Nesâi onun hakkında şöyle demiştir: “Abdullah b. Mübarek’in asrında ondan daha yüce, daha üstün ve övülmüş bütün hasletleri onun gibi üzerinde toplayan hiç kimseyi bilmemekteyiz. Zâhid ve âbid bir zât idi. Çok konuşmaz ve meclislerde çok oturmazdı. Yalnız kalmayı sever ve malayaniye hiç iltifat etmezdi. Şakîk b. İbrâhim şöyle demiştir: “Abdullah b. Mübârek’e bir gün: ‘Neden namaz kıldıktan sonra bizimle oturmuyorsun?’ diye sorulunca kendisi şöyle cevap verdi: ‘Gidip sahabe ve tabiin ile oturuyorum.’ Ona: ‘Sahabe ve tabiin hani nerededir?’ denince o: ‘Gidip ilmime bakıp onların eserlerini ve amellerini idrak ediyorum. Sizinle oturup ne yapayım, siz insanların gıybetini yapıyorsunuz!’ dedi.

 

Dış Politikada Hesaplaşmak

/Türkiye’de askerin sivil siyaset karşısındaki ayrıcalıklı pozisyonu, 1960 darbesi ile başlamış ve 2000’lerin ilk on yılının sonuna kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir. Bu ayrıcalıklı pozisyonun kurulmasında, sürdürülmesinde ve restore edilmesinde dış politika; tehdit, öteki ve düşman gibi kimlik kurucu stratejileri sağlaması nedeniyle her zaman kritik bir rol üstlenmiştir. Dolayısıyla, Türkiye dış politikasının 1960 sonrası tarihi, sivil-asker ilişkileri ekseninde yaşanan güç mücadelesinin bir tarihi olarak da okunabilir.

Türkiye dış politikasını iç siyaset bağlamında çalışmak, iki çok önemli soruya cevap verme potansiyeli taşımaktadır. Birincisi 1960 darbesinden itibaren Türkiye siyasetinin temel dinamiği olan askerî vesayet, 2000’lerin ilk on yıllık döneminde nasıl tasfiye edildi? İkincisi ve daha da önemlisi Cumhuriyet’in kurucu ideolojisi olan ve 2000’li yıllara kadar hâkim devlet söylemi şeklinde işleyen Kemalizm, nasıl oldu da bu hegemonik pozisyonunu kaybetti?

Bu çalışmanın temel kaygısı, sözü geçen bu iki soruya dış politika üzerinden nasıl bir açıklama ve cevap geliştirileceği olmuştur.

Yayın Yönetmeni : Ekrem Altıntepe

Editör           :    Yahya Ayyıldız

Sayfa Tasarımı: Said Demirtaş

Kapak          :   Nesil Grafik

Barkod         :   9 786051 627892                                                                                                                                                                                                                                                               Ebad             :   13.5 x 21 cm.

Sayfa Sayısı :   176

Özellikler     :   Book Paper, Karton Kapak.

Baskı            :   Eylül – 2015

Tür             :   İnceleme – Araştırma

Fiyatı          :   12.00  TL 

On5yirmi5