Dergi, 1921’de çıkarılan ilk Dergâh’ın sayılarını da sırasıyla vermeye devam ediyor. Okura, Mayıs sayısının yanında, ilk Dergâh’ın üçüncü sayısı hediye olarak veriliyor.
Dergâh’ın Mayıs sayısında genç şairlere yer ilmiş verilmiş. Zümrüt Karabudak, Atakan Yavuz,Davut Güner, Süleyman Unutmaz, Selma Yıldırım Kıldan, Ümit Aktaş, Cengizhan Genç,Nergihan Yeşilyurt ve Ertuğrul Rast 315. Sayının şairleri.
‘Derkenar’ sütunlarında Fatma Şengil Süzer, Cemal Aydın tarafından çevrilen Feridüddin Attar’ın Mantık-Tayr / Kuşların İlahisi’; Atakan Yavuz ise Barış Bıçakçı’nın ‘Seyrek Yağmur’u hakkında yazmış.
Mayıs ayının hikâyecileri ise Esra Oruç, Aynur Dilber ve Nurcan Kocaman.
Derginin ilginç yazılarından biri de Pakistanlı Naveed Qamar’a ait. Qamar, ülkesi Pakistan’ın önemli hikâyecisi İntizar Hüseyin’i anlatmış.
Turan Karataş, Ahmet Oktay’ın ‘Gece Defteri’ üzerine bir yazı kaleme almış.
Zeynep Arkan, genç şair Ali Berkay’ın ilk kitabı ‘Tahayyülat’ı, Necip Tosun ise Doğukan İşler’in ikinci kitabı ‘rüya kadar’ı değerlendirmiş.
Alâattin Karaca, Sadık Yemni’nin son romanı ‘Nazarzede Kliniği’ hakkında dikkate değer bir eleştiri kaleme almış.
‘Orta Sayfa’ sohbetinin konuğu hikâyeci Hasibe Çerko. Çerko, hem metne yönelik felsefi bakışı hem de kendi metinleri hakkında ipuçları veriyor.
Fatma Barbarosoğlu, fotoğraf üzerine yazmayı sürdürüyor. ‘Mesafe’ başlıklı foto-yorumda kentin kısa tarihini çocukluk üzerinden okumuş.
Nihat Dağlı, Zweig’ın ‘Satranç’ı hakkında kaleme aldığı bir denemeyle dergiye katkıda bulunmuş.
Çeviri sayfasında Jonathan Franzen ile yapılmış bir söyleşi bulunuyor: Teknotüketim çağında nasıl yalnız kalınır?
İnci Enginün, ölümünün otuzuncu yılında hocası Mehmet Kaplan’ı, kendisine gönderdiği mektuplar üzerinden anlatmış.
Selman Seyyar, Darülbedâyi’de sahnelenen ilk telif oyunumuz ‘Baykuş’ ile Anadolu halkının inanışındaki baykuşu birlikte ele almış.
Muharrem Varol, İsmail Kara’nın ‘Amel Defteri’ hakkında yazmış.
Sinan Paşa’nın ‘Tazarru’name’sini değerlendiren Selçuk Aylar, eserin, nazıma karşı nesirin gücünü gösterdiği görüşünde.
Arka kapağımızda Mustafa Kutlu’nun ‘Bulut’ adlı kısa hikâyesi var: ‘Bulut seni severiz…’
Yayın Tarihi
29 Haziran 2019 Cumartesi / 10:44
DERGAH’ın mayıs sayısı çıktı
Kitap
Dergi, 1921’de çıkarılan ilk Dergâh’ın sayılarını da sırasıyla vermeye devam ediyor. Okura, Mayıs sayısının yanında, ilk Dergâh’ın üçüncü sayısı hediye olarak veriliyor. Dergâh’ın M...