MÜSLÜMAN KARDEŞLER;SEYYİD KUTUP VE GELECEK
Son yıllarda Ortadoğu üzerine özellikle de Müslüman Kardeşler konulu çalışmalar akademik çevrelerde hatırı sayılır bir görünür¬lük kazandı. Arap isyanları sorasındaysa, bu girişim, muazzam ve gayet hızlı bir başarı elde etti. Müslüman Kardeşler, Seyyid Kutub ve Gelecek’te Münir Muhammed Gadban’a ait üç metin bulunuyor. İlki Müslüman Kardeşlerin farklı ülkelerdeki etkisini yanında hareketin içerden bir özetini gözler önüne seriyor. İkincisi ise başlı başına müstakil bir kitap olarak da okunabilecek bir yazı. Gadban, burada Kutub’a dair yapılan suçlayıcı yorumların kritiğini yapıyor. Son yıllarda özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Kutub’un fikirlerine yöneltilen suçlamalarda göze çarpan nokta, bunların doğrudan ve kendiliğinden kolektif nitelikte oluşudur. Yazarın, burada Kutub’a dair nefret yüklü ithamlara ya da en azından bazılarına son derece dikkatli eleştiriler yönelttiğine şahit oluyoruz.
Gadban, tarihî belgeler, tutanaklar, daha önce Ortadoğu’daki gelişmelere dair yapılan çalışmalar ve hatıralar ışığında çok yönlü bir perspektiften bakarak, bizlere Müslüman Kardeşler ve Kutub’un yaşadığı tarihsel momente dair tek boyutlu ve tek merkezli bakış açılarını yerinden eden alternatif bir dönem incelemesi sunuyor. Son metin ise bir söyleşi. Arap dünyasındaki ayaklanmaların umutlu günlerinde yapılan bu söyleşide Gadban, İslâm dünyasının içinde bulunduğu duruma dair kanaatlerini aktarıyor.
Ayrıca İslâmî hareketler ve demokrasi konusuna da temas eden söyleşi, gelecekte yaşanması muhtemel tartışmalar ve dönüşümler açısından önemli.
Pınar Yayınları,Müslüman Kardeşler Seyyid Kutub ve Gelecek, Münir Muhmmed Gadban,28 sayfa, 15 TL
EL-İHKAM
Meşhur usul âlimi Karafî’nin Hz. Muhammed’in tasarruflarını tasnif eden ve onun en önemli eserlerinden kabul edilen İhkam bu cümlelerle başlar. Kitabın müellifiaklî ve naklî ilimler yanında alet ilimleriyle de sözüne itibar edilecek derecede ilgilenmiş, özellikle fıkıh ve fıkıh usulü olmak üzere Arap dili ve kelâm alanında derinleşmiştir.
Fıkıh ve fıkıh usulü alanlarındaki eserleri genel olarak değerlendirildiğinde Karafî’nin çalışmalarının günümüz kavramlarıyla hukuk felsefesi ve karşılaştırmalı hukuk alanına girdiği rahatlıkla söylenebilir. Kelâm, mezhepler tarihi, fıkıh ve fıkıh usulü alanında pek çok kıymetli eseri bulunan Karafî’nin İhkam adlı eseri İslâm hukuku alanında genel bir usul kitabıdır. İhkam’da, Hz. Muhammed’in tasarrufları risalet, nübüvvet, fetva, yargı ve devlet başkanlığı kısımlarına ayrılmıştır. İhkam, bu konuyu sistematik bir şekilde ele alan ilk eserdir. Eserde ayrıca, hâkimlere ve müftülere yol gösteren tespitler de vardır. İhkam’da, örfe dayalı hukukî hükümlerin değişebileceği de vurgulanmaktadır.
Pınar Yayınları,İhkam,Şehabettin Karafi,192 sayfa, 14 TL