Yedikıta 99. sayıya ulaştı

Kitap
Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi kasım sayısında Güney Doğu Asya ülkelerinde İslam’ın yayılmasını sağlayan Çinli amiralin hayatını ve hizmetlerini yazdı. Ahmet Halit Kahraman’ın kaleme aldığı “Malezya...
EMOJİLE

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi kasım sayısında Güney Doğu Asya ülkelerinde İslam’ın yayılmasını sağlayan Çinli amiralin hayatını ve hizmetlerini yazdı. Ahmet Halit Kahraman’ın kaleme aldığı “Malezya ve Endonezya’ya İslam’ı Götüren Çinli Müslüman Amiral Zheng He” başlığıyla sunulan dosyada Çin’deki ilk Müslümanların yanı sıra Güney Doğu Asya ülkelerinde Müslümanlığın nasıl yaygın hale geldiği konusunda da dikkat çekici bilgiler veriliyor.

Çinli Müslüman Amiral Zheng He

Çin’in İslami bir geçmişi olmadığı yönünde bir algının olduğunu kaydeden yazar Kahraman, “Tam aksine Çin, İslamiyet’le Ashab-ı Kiram devrinde tanıştı. Hicret’ten 29 sene sonra, tarihler 651 yılını gösterirken Guangzghou şehrinde çoktan bir cami ibadete açılmıştı. Bugün aynı şehirde, Vehb b. Kebşe’nin (r.a.) türbesi var.” diye yazdı.

Çin’in İslam’la tanışmasından 2 asır sonra, bir köle iken Çin donanmasına amiral olan Çinli bir Müslüman Zheng He’nin bugün en fazla Müslüman’ın yaşadığı Güneydoğu Asya topraklarına İslâm’ı götürdüğünü kaydeden Kahraman, “O devre kadar görülmemiş bir filoyla yaptığı 7 büyük seferle Endonezya ve Malezya başta olmak üzere, gittiği yerlere âlimler götürdü, oralarda camiler inşa ettirdi. İslâmî kaynaklarda ismi Hacı Mahmud Şems olarak geçen bu Çinli Müslüman amiral, bugün Çin’de saygıyla hatırlanıyor.” bilgisini verdi.

Yedikıta’nın bu ayki sayısında yer alan Ahmet Apaydın’ın “Bengallerin Ülkesi İngilizlerin Sömürgesi Bangladeş”, Prof. Dr. Ali Birinci’nin “Türkiye’de Biyografi Geleneği”, Osman Yiğit’in “Celî Hattın Celî Kalemi” ve Soner Demirsoy’un “Doğumunun 174. Yılında Sultan İkinci Abdülhamid Han” isimli makaleleri dikkat çekiyor.

Dergi, okuyucusuna “Bir Zamanlar Tekirdağ” posterini de hediye ediyor.