AB’yi Dize Getiren Türk

Hukuk
 Hollanda’da Utrecht Yüksek İdare Mahkemesi’nin "bundan sonra Mecburi Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağına hükmettiği tarihi kararda imzası olan Avukat Durmuş, mahke...
EMOJİLE

 Hollanda’da Utrecht Yüksek İdare Mahkemesi’nin "bundan sonra Mecburi Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağına hükmettiği tarihi kararda imzası olan Avukat Durmuş, mahkeme son merci olduğu için kararın kesinleştiğini iddia etti. Avukat Durmuş, kararı emsal oluşturduğunu vurgulayarak, bu nedenle tüm AB ülkelerini bağlar nitelikte olduğunu öne sürdü.

Avukat Ali Durmuş, Hollanda’da Türk müvekkilleri adına; 2007 yılında açtığı "Mecburi Uyum Yasası’nın Türklere uygulanamayacağı" davasını kazandı. ANKA’ya yaptığı açıklamada "AB’deki tüm Türk vatandaşlarının gözü aydın" diyen Durmuş, bu kararın sadece Hollanda’da değil, AB-Türkiye Ortaklık Hukuku gereği tüm AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına büyük yarar sağlayacağını söyledi. "Mecburi Uyum Yasası"nın ülkeye yeni yerleşenler ile uzun yıllardır burada ikamet eden yabancılara kurs ve sınav zorunluluğu getirdiğini anımsatan Avukat Durmuş, 2007 yılında Rotterdam ve 2008 yılında Roermond idari mahkemelerine dava açtığını vurguladı. Hukuk mücadelesini 5 yıldır sürdüren Durmuş, 2008 yılından itibaren davayı Avukat Ejder Köse’yle birlikte yürüttüklerini açıkladı. Durmuş, geçen sene Türkler tarafından açılan üç davada, kurs ve sınav zorunluluğu getiren Uyum Yasasının Türklere uygulanamayacağına karar verildiğine dikkat çekti. Uyum Bakanlığı’nın bölge idare mahkemelerinin bu kararı temyize götürdüğünü dile getiren Durmuş, Hollanda’da Utrecht Merkezi Yüksek İdari Mahkemesi ise daha önce iki bölge idare mahkemesinin Türkiye?AB Ortaklık Anlaşmasına dayanarak verdiği, "Mecburi Uyum Yasasının Türklere uygulanamayacağı" yönündeki kararlarını onayladığının altını çizdi.

"TÜRK VATANDAŞLARIN HAKLARI SÜREKLİ GÖZ ARDI EDİLİYOR"

AB -Türkiye Ortaklık Anlaşmaları’na rağmen Türk vatandaşlarına ayrımcılık yapılıp haklarının sürekli gözardı edildiğini belirten Avukat Ali Durmuş "Maalesef diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, son yıllarda Hollanda devleti de Türk göçmenlerin uluslararası hukuktan doğan haklarını görmezden gelmekteydi. Ancak avukat olarak yıllarca sürdürdüğümüz mücadelenin sonucu yüksek yargı tokat gibi bir cevap verdi" diye konuştu. Durmuş, Avrupa’da yaşayan tüm Türk vatandaşları için yürütülen bu dava sonucuna göre aşırı yükseltilen oturum harçları, vizesiz dolaşım gibi Türklere yapılan haksızlıklar konusunda da hukuk yoluyla olumlu sonuçlar alınabileceğinin ortaya çıktığını dile getirdi.

"BUNDAN SONRA TÜRK VATANDAŞLARI, AB VATANDAŞI GİBİ EŞİT MUAMELE GÖRMEK ZORUNDA"

"Bundan sonra Türk vatandaşlarımız diğer Avrupa Birliği vatandaşları gibi eşit muamele görmek zorundadır" tespitinde bulunan Avukat Ali Durmuş artık Türk vatandaşlarının ayrımcılığın zirvesi olan zorunlu uyum kurslarına, para cezalarına, aile birleşimine getirilen kısıtlamalara, sosyal güvenlik ödeneklerinin kesilmesi ve süresiz oturum haklarının engellenmelerine maruz kalmayacaklarını kaydetti.

KENDİSİ DE ASLINDA BİR GURBETÇİ

Mahkemenin, Hollanda siyasetine bugün hakim olan aşırı sağ ve popülist yaklaşımlara ve baskılara rağmen, verdiği kararla hukukun gereğini yerine getirdiğinin altını çizen Avukat Ali Durmuş Yüksek Mahkeme’nin gösterdiği adaletin Avrupa’ya örnek olacağına inandığını söyledi. Davanın savunucusu 42 yaşındaki Ali Durmuş, 12 yıldır Hollanda çalışan bir avukat olarak tanınıyor.

Milliyet