Başbuğ hakkında suç duyurusu

Hukuk
”İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının firari sanığı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkem...
EMOJİLE

”İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının firari sanığı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün 30 Kasım 2011 tarihli yazısının dikkate alındığını kaydetti.

Mahkeme heyeti, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını öngören ”cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ve 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezasını öngören ”terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan dava açıldığını anımsattı.

Bakıcı’nın, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini, mevcut delil durumunu ve yurt dışında kaçak konumunda olmasını göz önüne alarak, dosya kapsamına göre yokluğunda tutuklama müzekkeresi çıkarılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, yakalama kararı bulunan Bakıcı hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Davanın kırmızı bültenle aranmasına karar verilen firari sanığı Bedrettin Dalan’ın, CMK’nın 248. maddesi gereğince vakıf malları hariç kalmak kaydıyla Türkiye’de bulunan tüm mallarına, hak ve alacaklarına, sanığın hisseleri miktarıyla sınırlı kalmak ve amaçla orantılı olmak kaydıyla el konulmasına hükmeden mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarıyla ilgili beyanlarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkına gereğinin takdir ve ifası için Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını karara bağladı.

”İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler’in, İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilerek, mevcut hastalığının tespit edilmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, bir kısım sanık ve avukatların, olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılması için dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderilmesi talebini, usul ekonomisi, hukuki yarar ilkeleri gereği usul ve esas açısından gerekli şartlar oluşmadığından reddetti.

Mahkeme, buna gerekçe olarak da, ”Görev konusunun yargılamanın her aşamasında ilgili yargı mercileri tarafından resen ele alınabilecek olması, gerek Anayasa Mahkemesinin 2010/16 karar sayılı ilamı gereği, gerekse 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonrası Anayasada yapılan değişiklikler doğrultusunda sanıkların adli yargıda yargılanmaları gerektiğinin açık ve net olarak belirlendiği ve tanık dinlenilmesi, birleşen dosya sanıklarının savunmalarının tespit edilmiş olması nedeniyle delil ikamesi aşamasına geçilmesini” gösterdi.

Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılarak, andıç hazırlama yönergesi varsa gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, ayrıca internet andıcı ve eklerinin gönderilerek bunların askeri yazışma ve usullerine uygun olup olmadığının mahkemeye bildirilmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, GATA’da tedavisi devam eden ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler’in gerekli tıbbi önlemler alınarak İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilip, mevcut rahatsızlığının tespitinin yapılmasına karar verdi.

-Genelkurmay başkanları hakkındaki takipsizlik kararı-

Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da dahil, eski Genelkurmay Başkanları hakkında verilen takipsizlik kararının incelenmek üzere gönderilmesini kararlaştırdı.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in, ”Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılarak, Bilgi Destek Daire Başkanlığı ile bağlı şubelerinde kullanılan bilgisayarların 2006 ile 12 Haziran 2009 tarihleri arasındaki tüm yedeklerinin usulüne uygun imajlarının alınarak mahkemeye gönderilmesi” yönündeki talebini kabul eden mahkeme heyeti, firari sanık Bedrettin Dalan’ın da ”kaçak durumunda olması, savunmasının alınamaması dikkate alınarak duruşmaya gelmesinin sağlanması amacıyla” Türkiye’deki vakıf malları hariç mallarına el konulmasına karar verildiğini belirtti.

Dalan yakalandığında ya da kendiliğinden gelip teslim olduğunda, el koyma kararının kaldırılacağını ifade eden mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini de reddetti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 9 Şubat 2012’ye erteledi.

AA
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/