İzinsiz Ses Kaydına 5 Yıl Hapis Geliyor

Hukuk
İzinsiz ses kaydına 5 yıl hapis geliyor Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla hazırlanan 3. Reform paketinde, basın suçları yeniden düzenleniyor. Pakette, aleni olmayan konuşmaları dinleyip kay...
EMOJİLE

İzinsiz ses kaydına 5 yıl hapis geliyor
Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla hazırlanan 3. Reform paketinde, basın suçları yeniden düzenleniyor. Pakette, aleni olmayan konuşmaları dinleyip kayıt altına alanlara 5 yıla kadar hapis cezası getiriliyor.

Adalet Bakanlığı’nın, yargı hizmetlerinin hızlandırılması, verimli ve nitelikli sürdürülmesi amacıyla hazırladığı 3. Reform paketinin içeriği belli oldu. Ceza, icra-iflas ve idari yargı alanlarını kapsayan Kanun tasarısında, tutuklamalardan, elektrik ve doğalgaz kaçakçılığına, basın suçlarından ehliyetsiz araç kullanılmasına kadar birçok alanda yenilikler getiriyor. Kanun Tasarısında Molotof kokteyli silah ve patlayıcı madde kullanma kapsamına alınırken, basın yoluyla işlenen suçlarda erteleme getiriliyor.
 

ÖZEL HAYAT KORUMAYA ALINIYOR

TCK’nın 133.maddesinde yapılan değişiklikle "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi"lere verilen iki aydan 6 aya kadar hapis cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çıkarıldı. Aynı şekilde özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarına da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezaları verilecek.

YETKİLERE SINIRLAMA GELİYOR

CMK 250. madde (Silahlı örgüt) ile görevli "Özel yetkili mahkemelerin" yetkileri yeni Yargı paketi ile daraltılıyor. CMK’nın 251. maddesinin 7. ve 8. fıkraları yeni düzenleme ile tamamen kaldırılıyor. İki madde CMK 250. Madde kapsamınına giren suçları soruşturan savcının, TSK dahil kamu kurum ve kuruluşlarının araç ve personel isteminde bulunabileceği hükmünü düzenliyordu.

GİZLİLİĞİN İHLALİ ŞARTA BAĞLANDI

Türkiye’de son zamanlarda haklarında 5 bine yakın dava açılması gazetecilerin durumunu gündeme getirdi. Gazeteciler hakkında en sık rastlanan davalardan "Gizliliğin ihlali" ile ilgili iddialara "Somut" ilkesi getiriliyor. Buna göre, TCK 285.maddede yapılan değişiklikte gizliliğin ihlal davası açabilmek için haberin "maddi gerçeğin ortaya çıkmasına engel" teşkil ettiğinin somut olarak yer alması şartı getirildi.

YARGIYI ETKİLEMEYE HAPİS CEZASI KALKTI

Basın mensuplarını ilgilendiren bir başka kısıtlama "Adil Yargılamayı etkileme" iddiasıyla açılan davalara da düzenleme getirildi. Yeni düzenleme ile bu suçun cezası karşılığı verilen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası para cezasına dönüştürüldü. Kanun tasarısına göre bu suçu işleyenlere 50 günden az olmamak kaydıyla adli para cezası verilecek.

Jandarma cezaevlerinden çekiliyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Ceza infaz kurumlarının dış güvenliğinin Jandarma’dan alınarak bakanlığa devredilmesini öngören yasa tasarısını parlamentoya sevk edilmek üzere Başbakanlığa gönderdiklerini söyledi. Malatya’da E Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürülen ‘Cezaevi Okuyor’ kampanyasının ödül töreninde konuşan Ergin, cezaevlerinde ikili güvenlik sisteminden doğan sıkıntıların dış güvenliğin Adalet Bakanlığı’na devredilmesiyle çözüme kavuşacağını söyledi.

Yeni Şafak

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/