Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, özel yetkili mahkemelerin kaldırılarak yerine bölgesel terör mahkemeleri kurulacağı haberlerine ilişkin, ”Basına bir kulis haberi olarak düşen konuyla doğrudan bilgilendirilmiş değilim. Doğru olma ihtimali çok zayıf” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina’da, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.
Kabulde, bir gazetecinin ”Özel yetkili mahkemelerin kaldırılarak yerine bölgesel terör mahkemeleri kurulacağı yönünde basına da yansımış bilgiler var. Böyle bir çalışma var mı” sorusuna Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamadaki, 3. ve 4. yargı paketlerinde CMK 250. maddeye ilişkin bir hususun olmadığına ilişkin sözlerini hatırlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in konuyla ilgili bazı açıklamalarını anımsatan Arınç, Meclis’in tatile girmeden önce son çalışmalarını yaptığını, dün Ticaret Kanunu ve buna bağlı kanunların gece çıktığını belirtti.
Meclis’in, Cumartesi günü 3. yargı paketi tamamlanıncaya kadar çalışacağını, daha sonra 1 Temmuz’da tatile gireceğini kaydeden Arınç, Türk Ticaret Kanunu’yla ilgili acil bir konunun olduğunu söyledi.
Arınç, ”Çünkü, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi gerekiyordu ancak içinde, uygulamadaki, arkadaşlar çok daha iyi bileceklerdir, zorluklar, yanlışlıklar, hatalar getirebileceği hususunda bir mutabakat oluştu. Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı ve ilgili arkadaşlarımın yaptığı bir çalışmayla 50 maddeye yaklaşan bir değişiklik dün yasalaştı. Zannediyorum birkaç gün içinde Sayın Cumhurbaşkanımız onaylar ve 1 Temmuz’da bu haliyle Ticaret Kanunu yürürlüğe girer” diye konuştu.
Meclis’in son gününde, 106 maddeden oluşan kanunu görüşerek tamamlamasını umduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:
”Bu kanun içerisinde çok önemli hükümler var. Yargının hızlandırılmasından tutun da denetim sürelerine kadar. Özellikle basın yayın yoluyla işlenen veya fikir ve düşünce açıklamakla yakından ilgili bazı suçlardan dolayı verilen cezaların 5 yıla kadar üst haddi olanlar ertelenmiş olacak. Bu kanunun tasarısında vardı sonra komisyonda kısmen değiştirilerek gelmişti. Ama fikir ve düşünce özgürlüğünün daha da pekişmesi bakımından böyle bir maddenin de geçebileceğini düşünüyorum.
Sayın Başbakanımızın Adalet Bakanlığı’na talimat verdiği, Sayın Bakanımızı görevlendirdiği çalışmanın şu anda hangi aşamada olduğunu bilmiyorum. Dolayısıyla 3 ve 4. yargı paketlerinde olmadığı ifade edilen bu hususun, eğer bitmiş, olgunlaşmışsa bir şekilde bir ihtimal gelmesi mümkün olabilir. Ancak mevcut çalışma temposuna bakıldığında bunun bir başka şekilde değerlendirilmesi de söz konusu olabilir. Yani basına bir kulis haberi olarak düşen konuyla doğrudan bilgilendirilmiş değilim. Doğru olma ihtimali çok zayıf. Ancak üçüncü yargı paketinin sonuçlandığını hepimizin cumartesi günü takip etmemiz gerekiyor. Sayın Başbakanımızın özel yetkili mahkemelerin ve Türk Ceza Kanunu’nun, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250, 251 ve 252. maddelerine yönelik yapılmasını istediği çalışmanın hangi noktada olduğunu şahsen bilmiyorum. Bu sorunuzu Adalet Bakanımıza sorarsanız belki daha iyi bir cevap alabilirsiniz.”
Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu ve Meclis Genel Kurulu’nun kendi gündemi bulunduğunu kaydeden Arınç, ”Neyi ne şekilde yapacağının Meclis çalışmaları sırasında hepimiz takip etme imkanına kavuşuruz” dedi.
Ntvmsnbc