Kayacan, Avukatlık Yasası’nın 90. Maddesi’nin ikinci fıkrasına göre baro yönetiminin hukuki geçerliliğinin sona erdiğini ve bundan sonra alacakları kararların yok hükmünde sayılacağını dile getirdi.
İstanbul Baro Başkanı Kocasakal ve baro yönetiminin Silivri’de 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada cüppelerini giyip sanık müdafilerinin oturduğu bölüme oturmaları üzerine 10. Ağır Ceza Mahkemesi baro yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Konya Baro Başkanı Kayacan, haklarında kamu davası açılan İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve Yönetim Kurulu’nun Avukatlık Yasası kapsamında barodaki görevlerinin sona erdiğini söyledi.
Avukatlık Yasası 90. Madde’nin ikinci fıkrasına dikkat çeken Kayacan, “90. Maddenin ikinci fıkrasında ‘Haklarında avukatlığa engel bir suçtan dolayı son soruşturma açılmasına karar verilmiş olanlar hakkında yapılacak ilk genel kuruldan baro organlarına aday olamazlar, yönetim kuruluna seçilemezler.’ deniyor. Yine 90. Maddesinin son fıkrasında da ‘Seçim yeterliliği kaybeden yönetim kurulu üyelerinin görevi kendiliğinde sona erer’ diyor. Yani herhangi bir kurumun, merciinin bu konuda karar almasına gerek yok. İstanbul Barosu yönetiminin görevi kendiliğinden sona ermiştir. Alacağı kararlar yok hükmündedir.” dedi.
Kayacan, kamu davası açılmakla birlikte İstanbul Barosu’nun başkan ve yönetim kurulunun hukuki sıfatları sona erdiğini vurgulayarak “Şunu açıkça ifade edebiliriz ki, bundan sonra alacağı kararların hukuki geçerliliği yoktur. İstanbul Barosu bu anlamda ruhsat verecek, üyeleriyle ilgili değişik kararlar alacak. Disiplin sevkine yönelik kararlar alacak. Dolayısıyla hukuki olarak aldığı kararlar yok hükmündedir.” şeklinde konuştu.
Rotahaber