Polisler:”Bilgilere görevimiz gereği baktık”

Hukuk
Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan 7’si ve avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın avukatı katıldı. Sanıklardan Fazlı Şen, savunm...
EMOJİLE

Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan 7’si ve avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın avukatı katıldı.

Sanıklardan Fazlı Şen, savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek, baktığı öne sürülen bilgilere Google’dan ulaşılabileceğini savundu.

Sanık Mehmet Yılmaz ise suçsuz olduğunu kaydederek, “Tarafıma tevdi edilen 2000 öncesine ait klasörlerden birinde Recep Tayyip Erdoğan ismi geçtiği için DEVA projesinden sorgulama yaptım. Bilgiler çıkınca bu konuda da yeni göreve başladığım için endişelendim ve durumu sıralı amirlerime, müdürlere kadar ulaştırdım. Sorgulamayı işim gereği yaptım” dedi.

Sanık İsmail Ünal da suçlamaları reddederek, “Görevden uzaklaştırılmam nedeniyle Erzurum 2. İdare Mahkemesine açtığım davada iptal kararı verilmiştir” diye konuştu.

Sanık Özlem Gökkoyun ise suçlama tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde yazıcılık yaptığını bildirdi. Gökkoyun, iki farklı tarihte sorgulama yaptığı gerekçesiyle suçlandığını belirterek, “Log kayıtlarının 15 gün sonrasına kadar uzatılması halinde tamamen bu evrakla ilgili çalıştığım anlaşılacaktır. Birden fazla sorgulama yapmamın görünmesi, sistemden kaynaklanmaktadır” dedi.

Beyanlarına ilişkin log kayıtlarının getirtilmesini isteyen Gökkoyun, “iddianamede doğru yazılan tek şeyin adı ve soyadı olduğunu” öne sürdü.

Sanık Okan Tanju Baydak ise Erdoğan’ın vatandaşlık numarasını, internet üzerinden kolayca bulduğunu belirterek, buna ilişkin çıktıyı dosyaya sundu.

Sanık Kenan Taşkın da suçlamaları reddederek, sorgulamayı, görev gereği, evrak düzenlerken yaptığını savundu.

Sanık Samih Şimşek ise suçlamaların kendisini yaraladığını söyledi. Emniyetteki 21 yıl hizmeti sonrasında meslekten ihraç edildiğini anlatan Şimşek, mesleğe herhangi bir grup ya da oluşumun referansıyla girmediğini belirtti.

Sanık Yunus Taşdemir’in avukatı Hasan Hüseyin Tanrıverdi ise “savcılık makamının, kendisine göre olayı kurguladığını ve dava açtığını” öne sürerek, “Eğer, vatandaşlık numarasının sorgulanması suçsa, şu an UYAP’ı kullanan herkes bu suçu işlemektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Muammer Cemaloğlu, müdahillik talebinde bulundu.

Hâkim Sinan Ok; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan, oğulları Bilal ve Ahmet Burak Erdoğan, gelinleri Sema ve Reyyan Erdoğan, kız kardeşi Vesile İlgen ve eşi Ziya İlgen’in avukatı Ahmet Özer’in müdahillik talebine ilişkin dilekçe verdiğini tutanağa geçirdi.

Hâkim Ok, müdahillik taleplerinin kabulüne karar verirken, kalan sanıkların savunmalarının alınması ve diğer eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianame-

İddianamede, çeşitli illerde görev yapan sanıkların, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının, emniyet ve asayişi sağlamak üzere ülke genelinde herkese ait istihbarat bilgilerini topladığı DEVA programına girerek, Erdoğan ve ailesinin bilgilerine eriştikleri kaydediliyor. 

Kişilere ait her türlü bilginin bulunduğu programda, “devlet sırrı” niteliğinde bir bilgi olmadığı ancak Erdoğan ve ailesine ait kişisel verilerin yer aldığı bildirilen iddianamede, bu bilgilerin öğrenilmesinin ve yayılmasının devlet güvenliğini tehlikeye soktuğu ifade ediliyor.