Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay serbest

Hukuk
Özgür Gündem Gazetesi Danışman Kurulu Tutuklu Üyeleri Yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay hakkında tahliye kararı verildi. İddianameleri mahkeme tarafından bugün kabul edilen kapatılan Özgür Gün...
EMOJİLE

Özgür Gündem Gazetesi Danışman Kurulu Tutuklu Üyeleri Yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay hakkında tahliye kararı verildi.

İddianameleri mahkeme tarafından bugün kabul edilen kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Danışman Kurulu Tutuklu Üyeleri Yazar Aslı Erdoğan ve Dil Bilimci Necmiye Alpay hakkında tahliye kararı verildi.

Aslı Erdoğan Kimdir?

Türk edebiyatının eserlerini 90’lı yıllarda vermeye başlamış yeni kuşak kadın yazarlarındandır ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) görev yapan ilk Türk fizikçilerdendir.

Fizik doktorasını yarıda bırakarak edebiyatçılığı seçti; öykücü kimliği ile tanındı. Öykünün yanı sıra roman, şiirsel düzyazı, deneme alanında da eserler verdi; çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Erdoğan’ın eserleri özellikle Avrupa ülkelerinde ilgi görmüş ve pek çok dile çevrilmiştir.

Necmiye Alpay Kimdir?

1946 yılında Sındırgı da dünyaya geldi. Annesi Rukiye Hanım, babası Jandarma Astsubayı Mehmet Alpay’dır. Ortaokulu Konya Kız Lisesi’nde (1961), liseyi Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde tamamladı (1964). 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Doktora derecesini uluslararası iktisat alanında Paris-Nanterre Üniversitesi’nden aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesiyken 12 Eylül yönetimince tutuklandı ve üç yıl Mamak Cezaevi’nde kaldı.[3] Bu tutuklulukla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki öğretim üyeliği sona erdi.

1996-2003 yılları arasında Akademi İstanbul’da ve Yeditepe Üniversitesi’nde Türkçe ve Yaratıcı Yazarlık dersleri verdi. 2000 yılında “Türkçe Sorunları Kılavuzu” adlı kitabı yayımlandı. Mart 2001- Eylül 2007 tarihleri arasında Radikal gazetesinin Kitap ekinde Dil Meseleleri’ni yazdı. Haziran 2008 ve Eylül 2010 arasında her perşembe Radikal gazetesinde, Eylül 2010 Nisan 2011 arassında ise her pazar gazetenin eki Radikal İki’de yazdı. 2004 yılında yayımlanan “Dilimiz, Dillerimiz” adlı kitabı, yazarın Radikal Kitap ve Radikal İki’de yayımlanan yazılarının derlemesinden oluşmaktadır. Denemelerden oluşan “Yaklaşma Çabası” adlı kitabı 2005 yılında yayımlandı. Milliyet gazetesinin aylık Kitap ekinde Mart 2008’de başladığı şiir konulu yazılarını sürdürmektedir.

Geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın yönetmenliği görevini sürdürürken örgüt üyesi olmak iddiasıyla tutuklandı. Tutuklanmasının ardından İsviçre’nin Almanca Pen Merkezi (DSZP) tarafından onur üyeliğine seçilmiştir.