‘Misafir Yerliler’ Geliyor

Medya
Yıllardır ülkemizde yaşıyorlar. Evlerini Türk örf ve âdetlerine göre dizayn edip akşam sofralarında bizim yemeklerimizi yiyorlar. Üstelik bu topraklarda yine bizim insanımıza hizmet ediyorlar. H...
EMOJİLE

Yıllardır ülkemizde yaşıyorlar. Evlerini Türk örf ve âdetlerine göre dizayn edip akşam sofralarında bizim yemeklerimizi yiyorlar. Üstelik bu topraklarda yine bizim insanımıza hizmet ediyorlar. Hepsi birer Türkiye ve tabii ki İstanbul âşığı, bu sebeptendir ki gitmek isteseler de bir türlü bırakıp gidemiyorlar.

Hepsinin birbirinden farklı bir mesleği ve hikâyesi bulunuyor. Bu hikâyeleri bulup öne çıkarmak işini de şimdilik TRT Türk üstlenmiş. Anladığınız üzere ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu insanların hayat hikâyelerini artık beyaz camın ekranlarından seyredeceğiz. Her hafta farklı bir kişinin işleneceği programın adı ‘Misafir Yerliler’. Gündelik yaşamları, konuşmaları, hal-hareket ve tavırları ile bizden birileri çoktan olmuş onlar. Hatta memleketimizi bizden daha çok savunur, kültürümüzü bizden daha çok benimser hale gelmişler.

Programın ilk konuğu pek çoğumuzun tanıdığı bir Fransız gazeteci, Jerome Bastion. 15 yıldır ülkemizde bulunan Bastion aynı zamanda Fransa’da yayın yapan TV5’in de Türkiye sorumlusu. 23 yıldır ülkemizde yaşayan ve Müslüman olan Japon Mimar Tatsuya Yamamoto’nun hayat hikâyesi ve Türkiye’deki yaşamı ikinci bölümde işleniyor. 

İranlı müzisyen Cavit Murtezaoğlu, Alman aşçı Maxmillian Thomae ve Osmanlı tarih araştırmacısı İngiliz Caroline Finkel programın diğer yabancı konukları arasında bulunuyor. Programda her kişi kendi hikâyesini anlatıyor. Buna ek olarak ailesi ve yakın arkadaşlarına da ‘nasıl bilirsiniz?’ sorusu yöneltiliyor. Her programın çekimi için farklı mekânlar kullanılıyor.

Kebap ve simit bir numara!

Projenin sahibi ve programın yönetmeni Atilla Aygün, görüştüğü her misafir yerlinin ülkemizin en çok yemeklerini beğendiğini söylüyor. Hele ki kebap ve simidimize bayılıyorlarmış. Her ne kadar Türkçeyi öğrenmekte epey zorlansalar da tıpkı bir Türk gibi konuşmayı başarmışlar. Hatta bir Türk’ün ağzından çıkacağını tahmin edeceğiniz ‘oldu canım, baba n’haber?, hadi ordan, öptüm, kendine iyi bak’ gibi klişeleri dillerine dolamışlar. 

Aygün çekimler sırasında şaşırdıkları bir olayı şöyle anlatıyor: "Yabancıların evine ayakkabı ile girilir’ diye bir klişe vardır, biz hepsinin evine de ayakkabımızı çıkararak girdik." Program ekibinin çekim için konukların evlerine gittiklerinde etkilendikleri en önemli noktayı yine Atilla Aygün‘ün ağzından yazıyoruz: "Herhalde bizden aldıkları ve bize yansıttıkları en büyük özellik misafirperverlikleri oldu. Bizi çok iyi ağırladılar…" Yıllardır ülkemizde yaşayan ve artık bizden biri olan ‘Misafir Yerliler’ her pazar saat 14.10’da TRT Türk ekranlarında.