Çinli Ressam Mobao Son Osmanlı mı?

Medya
Pekin yakınlarındaki Toncou’da bulunan Sanatçılar köyünde yaşayan 63 yaşındaki Çinli ressamın babası Ali Hüseyin, 1925 yılında Çin’e gelmiş. Ali Hüseyin’in 1902 doğumlu olması ve &qu...
EMOJİLE

Pekin yakınlarındaki Toncou’da bulunan Sanatçılar köyünde yaşayan 63 yaşındaki Çinli ressamın babası Ali Hüseyin, 1925 yılında Çin’e gelmiş. Ali Hüseyin’in 1902 doğumlu olması ve "7. eş" ifadesi, bu Sultan’ın 2. Abdülhamid olabileceğini düşündürüyor.
33 yıl padişahlık yaptıktan sonra 27 Nisan 1909’da tahtan indirilen 2. Abdülhamid’in 8 "kadın efendisi" vardı. Fakat Osmanlı Hanedan ailesinden Osman Osmanoğlu, "bu hanımın mevcudiyetini ailemiz bilmiyor ve ihtimal vermiyor" dedi.
2. Abdülhamid’in erkek çocukları arasında "Ali Hüseyin" ismine rastlanmıyor. Ancak Ali Hüseyin’in, Çin’de gerçek ismini gizlemiş olması da mümkün.
Ali Mobao ve ağabeyi 65 yaşındaki Ali Selim, AA muhabirine, "babaları Türkiye’ye dönemediğinden ve Çin’de kapalı rejim olduğundan, ailenin kökü konusunda aralarında fazla konuşmadıklarını, bunun bir tabu olduğunu" anlattı. İki kardeş, babalarının annesiyle birlikte önce Avrupa’ya gittiğini, sonra kendisinin Afganistan üzerinden Çin’e geldiğini söyledi.

EVLİLİĞİ VE ÇOCUKLARI

Göz doktoru olan Ali Hüseyin, önce Şanghay’a geliyor ve 1938’de Fulien Çen ile evlendi. Aile, daha sonra Nançang şehrine taşınıyor. "Yıldız" anlamına gelen Vu Şing adını alan Ali Hüseyin, kendisi gibi göz doktoru olan eşiyle birlikte Nançang Hastanesi’nin sekiz kurucusu arasında yer aldı. 2 erkek, 2 kız çocuk sahibi olan Ali Hüseyin’in şu anda 56 yaşında olan kızı Vu Cin Hun, hiç evlenmemiş ve halen Pekin’de yaşıyor. Küçük kızı Vu Cin Lan ise şu anda 55 yaşında, Japonya’da yaşıyor ve 2 çocuk annesi.
Çin vatandaşı olan Ali Hüseyin, 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Yabancılar sınır dışı edilirken eşinin ve arkadaşlarının kefil olması üzerine Çin’de kalan Ali Hüseyin, 1956 yılında Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Ali Hüseyin, 1965 yılında vefat etti.

"MEZARINI TÜRKİYE’YE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Ali Mobao, babasının en büyük hayalinin, Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişki kurulması ve ülkesini tekrar görebilmek olduğunu belirtti. Ali Mobao ve Ali Selim, olanakları olursa babalarının Nançang’daki mezarını Türkiye’ye taşımak istediklerini ifade etti.
İki kardeş, babalarının annesini çok özlediğini, bayramlarda onu düşünüp ağladığını hatırlıyor. Babalarının Türkiye’deki horoz dövüşlerinden bahsetmesi, cuma günleri camiye gitmesi kardeşlerin hafızalarında kalan anılar arasında.
2 çocuk sahibi Ali Selim, güneydeki Guangcou şehrinde ticaretle uğraşıyor, 4 çocuk babası Ali Mobao ise klasik Çin resmi ve Çin hat sanatı çalışmalarını sürdürüyor. Bastırdığı kataloglarda özgeçmişinde "Türk asıllı" diye yazan Mabao, dostlarıyla sohbetlerde göğsündeki kılları gösterip, "işte Türk olduğumun kanıtı" diye şakalaşıyor. Ali Mabao’nun hayalleri arasında da Türkiye’de bir sanat müzesi açmak var.
1979 yılında Pekin’deki Türkiye Büyükelçiliğine yaptıkları vize başvurusuna yanıt bile gelmemesi, iki kardeşin içinde bir burukluk olarak duruyor.

OSMAN OSMANOĞLU’NUN AÇIKLAMASI

Osmanlı hanedan ailesinden Osman Osmanoğlu, yurtdışında bulunduğundan AA’ya elektronik posta aracılığıyla yaptığı açıklamada, Osmanlı hanedanının şeceresine yalnız Osman Gazi soyundan olanların dahil edildiğini kaydetti.
Osmanoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
"63 yaşındaki bir kişinin babaannesi, ancak son dönemin bir padişahın kadınefendisi olabilir; yani 1876’dan itibaren… Bu tarihten sonra bir tek padişahın 7 veya fazla hanımı oldu, o da Sulan 2. Abdülhamid. Onun 16 hanımı oldu. Yedinci hanımı, Emsalinur Kadınefendi’dir, Şadiye Sultan’ın annesidir ve İstanbul’da Yahya Efendi mezarlığında medfundur.

Bir padişahın zevcesi, doğum yaparsa saraydan ayrılamazdı ve bir daha evlilik yapamazdı. Aksi takdirde müstakbel bir padişahın ileride halktan bir yarı kardeşi olabilir. 16 kadının hepsinin hayatları bilinir. Çocukları olmayanların dul kaldıktan sonra kimlerle evlendikleri de bellidir."

AA