Sosyal paylaşım ağı Facebook yeni bir tartışmanın odağında…
BBC’nin yaptığı keşif araştırmasında, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta açılan binlerce sahte kullanıcı hesabı aracılığıyla, beğeni sahtekârlığı yapıldığını gözler önüne serdi.
Halbuki, birçok büyük ve küçük markalı şirket, Facebook sayfalarının beğenilmesi için reklam parası ödüyor.
Güvenlik şirketi Sophos yetkilisi Graham Cluley, kötü amaçlı yazılımcıların spam bağlantıları dağıtmak için sahte profil yaratmasının zor olmadığını söylüyor: "Hesaplardan bazılarının masa başındaki bir kişinin, binlerce profil üzerinden ‘Beğen’ komutu vererek geniş bir topluluk yaratmayı sağlayan bilgisayar yazılımları tarafından yönetildiğini biliyoruz."
Bazı şirketlerin ve şirket yöneticilerinin Facebook sayfalarını yöneten sosyal medya danışmanı Michael Tinmouth, sahte profil mağdurlarından.
Müşterilerinden bazıları, sayfalarının genellikle Filipinler ve Mısır gibi ülkelerde yaşayanlar tarafından beğenildiğini fark ederek reklam parası ödemekten vazgeçmiş.
"Yaşları 13 ile 17 arasında, profil adları oldukça şüpheliydi. Derine indiğimizde gördük ki bazı profillerden 3 bin, 4 bin, hatta 5 bin sayfanın beğenildiğini gördük" diyen Tinmouth, Facebook yönetimine yaptığı başvurudan olumlu sonuç alamamış.
Facebook yönetimi BBC’ye yaptığı açıklamada, Tinmouth’u belirli bir kitleyi hedeflemek yerine, genel geçer reklamlar yayınlamakla eleştirdi.
24 SAATTE 1600 BEĞENİ
Ancak, deneme amacıyla BBC tarafından oluşturulan hayali "VirtualBagel" şirketine ait sayfanın "Beğen" düğmesinin 24 saat içinde 1600 kullanıcı tarafından tıklanması, sahte profillerin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor.
Beğenenlerden birinin, Mısır’da yaşayan ve Real Madrid’de çalışıyor gözüken Ahmed Ronaldo olması dikkat çekiyor.
Facebook yönetimine göreyse, ortada belirgin bir sorun yok.
Şirket sözcüsü, reklam veren şirketlerin analitik verilere erişebildiğini ve sayfaların "Beğen" düğmesini tıklayan profilleri görebildiğini anlatırken sorunu şöyle tarif etti: "Kullanıcıların çok küçük bir yüzdesi takma adlarla hesap açıyor. Bu kurallara aykırı ve bunları tespit etmek için hem otomatik sistemler hem de kullanıcı ihbarlarını kullanıyoruz."
Facebook yönetimi bu yıl başında yaptığı açıklamada, 901 milyon kullanıcı profilinin yaklaşık 54 milyonunun sahte olabileceğini açıklamıştı.
Yaklaşık yüzde 6’lık bu oranın artması ise 26 Haziran’da mali tablolarını açıklayacak olan şirkete reklam verenlerin güvenini sarsabilir.
Dünya Bülteni