BBC’nin göremediği PKK terörü

Medya
 İngiliz yayın kurumu BBC, PKK’nın İngiltere’nin resmi terör listesinde yer almasına rağmen, örgütün kanlı geçmişini ve devam eden şiddet eylemlerini görmezden geliyor. İngiltere’nin yayın kurumu...
EMOJİLE

 İngiliz yayın kurumu BBC, PKK’nın İngiltere’nin resmi terör listesinde yer almasına rağmen, örgütün kanlı geçmişini ve devam eden şiddet eylemlerini görmezden geliyor.

İngiltere’nin yayın kurumu BBC’nin kendi ülkesinin resmi makamları tarafından da terör örgütleri listesine alınan PKK’nın kanlı eylemlerine atıfta bile bulunmadan örgüt üyelerinin “insani değerler” uğruna savaştıklarını ifade eden açıklamalarına yer vermesi tepkiyle karşılandı.

BBC, “PKK savaşçıları DAEŞ’le savaşa hazırlanıyor” başlıklı haberinde 21 yaşında olduğunu söyleyen kadın örgüt üyesinin elinde tuttuğu aynaya bakarken çekilmiş fotoğrafını kullanarak, “PKK’ya insani değerleri savunmak için katıldım” ifadesine yer vermekten de kaçınmadı.

Oysa BBC’nin, 1960’lı yıllarda ayrılıkçı IRA’nın (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) şiddet olaylarına karşı kullandığı dil çok farklıydı. Örneğin BBC, 19 Mart 1988’de Belfast’ın batısında iki İngiliz askerin araçlarından çıkarılıp, dövülerek öldürülmelerinin ardından “vahşice cinayetler” ifadesini kullanıyordu. Fakat IRA’nın 1994’te ateşkes ilan etmesi ve 1998’de “Mübarek Cuma Anlaşması”nın imzalanmasının ardından İngiliz medyasını dili de değişim gösterdi.

Son yıllarda artık Kuzey İrlanda’da düzenlenen bombalı eylemlere ilişkin haberler ise genellikle birkaç satırlık kısa metinler halinde gecikmeli olarak servis ediliyor.

BBC’nin PKK terör örgütü hakkındaki yayınları dün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da sert bir şekilde kınandı. Açıklamada söz konusu yayının kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Başta  AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin terörist olarak adlandırdığı bir örgüt hakkında bu şekilde yayın yapılmasını terörizme açık bir destektir” ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, “PKK terör örgütü, sadece son bir ay zarfında 64 insanı katletti, 350 kişiyi yaraladı, 16 kişiyi kaçırdı, demiryolları ve barajlara sabotaj yaptı, ulaşım altyapılarına ve araçlara saldırı düzenledi.”  

BBC’den savunma

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularının yazılı olarak yanıtlandığı BBC açıklamasında ise “Biz dünyanın ilgi alanında olan haberi tarafsız bir şekilde hazırlıyoruz. Bu film, PKK tarafından düzenlenen saldırılara ilişkin kapsamlı yayınlarımızın da içerisinde olduğu Türkiye ile ilgili konulardaki çok sayıda yayınımızdan biri” ifadeleri kullanıldı.

BBC yayınlarının DAEŞ’ten kaçan bazı kadınların PKK’ya katılma nedenlerinin anlaşılması konusunda değerlendirme imkanı sunduğu belirtilerek, “Haber PKK’nın Türkiye tarafından terör örgütü olarak görüldüğünü net bir şekilde ifade etmektedir” iddiasında bulunuldu.

PKK sadece Türkiye tarafından değil dünyanın birçok uluslararası kuruluşu ve ülkesi tarafından da terörist örgütler arasında görülüyor. Örneğin 11 Ağustos’ta Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada PKK’nın saldırılarına ilişkin olarak Türkiye’nin terör mücadelesine destek mesajı verilerek, “PKK, AB’nin terörist örgütler listesinde bulunuyor. AB üyesi ülkeler PKK ile mücadele ediyor” ifadesi kullanılmıştı. PKK, ayrıca İngiltere’nin de terörizmle mücadele yasası kapsamındaki terör örgütleri listesinde yer alıyor.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/