Žižek’in ayıbı için New Statesman özür diledi

Medya
Žižek’in Türkiye’ye karşı yürütülen uluslararası karalama kampanyasının bir parçası olan makalesi, uydurma haberleriyle ünlü bir sitenin iddialarını Anadolu Ajansı‘na atfett...
EMOJİLE

Žižek’in Türkiye’ye karşı yürütülen uluslararası karalama kampanyasının bir parçası olan makalesi, uydurma haberleriyle ünlü bir sitenin iddialarını Anadolu Ajansı‘na atfettiği ve alıntı etiğini ayaklar altına aldığı bir uydurma abidesiydi.

Makalenin dayandığı argümanların kaynağının yalan haber olduğu ortaya çıktığında, New Statesman makalenin ilgili bölümlerini internet sitesinden silmişti. Anadolu Ajansı Analiz Haberler Editörlüğü ise 15 Aralık’ta yayımladığı eleştirisinde, böylesine tartışmalı bir makalenin yalan olduğu kanıtlanan bölümlerinin silinmesini, tartışmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engelleyecek bir davranış olarak tanımlamış, editöryal etiğin, ilgili bölümlerin işaretlenerek “yalan olduğu ortaya çıktı” ya da en azından “doğrulanamadı” notuyla muhafaza edilmesi gerektirdiğini bildirmişti.

New Statesman bugün, Žižek’in makalesinin sonuna yeni bir not ekleyerek bu talebin bir kısmını yerine getirmiş oldu:

“Bu makalenin ilk versiyonu, yanlış bir şekilde, Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’a atfedilen ve ülkenin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı’na verildiği iddia edilen mülakattan bir alıntı içeriyordu. Anadolu Ajansı, orijinal makalede geçtiği gibi, içinde ‘Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahalesinin kınandığı’ ve ‘Moskova’nın Suriye’nin İslamcı devrimini boğmaya çalışmakla suçlandığı’ gibi ifadelerin geçtiği ve sözde, ‘DAEŞ bir gerçekliktir ve onun gibi iyi organize olmuş ve popüler bir örgütü ortadan kaldıramayacağımızı kabul etmek zorundayız; dolayısıyla batılı meslektaşlarımı İslami siyaset akımlarıyla ilgili zihniyetlerini gözden geçirmeye, şüpheci zihniyetlerini bir kenara koymaya ve Vladimir Putin’in Suriyeli İslamcı devrimcileri yok etme planlarını bozmaya davet ediyorum’ denilen bir mülakatın Sayın Fidan tarafından hiçbir şekilde kendilerine verilmediğini açıklığa kavuşturmak istemektedir. Bu alıntıyı makaleden çıkarmış bulunuyoruz. Bu hatadan dolayı Anadolu Ajansı’ndan özür dileriz.”

Sadece yalan haber üreten kaynakları bilinçli bir şekilde kullanmakla kalmayan Žižek, David Graeber’ın mesnetsiz iddialarla örülmüş makalesinden bile alıntı yapmakla yetinmemiş, Graeber’dan aktarırmış gibi yaparak, onun makalesinde hiç söz edilmeyen “DAEŞ’ten Türkiye’ye petrol ihracatı” ve “yaralı teröristlerin Türkiye’de tedavi edilmeleri” gibi kara propaganda unsurlarını da alıntı paragrafına eklemişti. Şimdi New Statesman’e düşen, bu sahte alıntıların da makalede işaretlenmesi ve Graeber’ın makalesinde bunların bulunmadığının okura bildirilmesidir.

Aslında New Statesman’in yapacağı en doğru iş, yalan habere ve olmayan alıntılara dayanan argümanları silindiğinde anlamsızlaşan bu makaleyi, yukarıda bahsettiğimiz işaretleme ve notları da içerecek şekilde (tartışmalara kaynak olması sebebiyle) yayında tutmak ve fakat bu makalenin geri çekildiğini bildiren bir özür notu eklemektir.

Meselenin gelişimi aşağıdaki bağlantılardan takip edilebilir:

Slavoj Žižek’in ‘etiğe uymayan son ürünü’: http://aa.com.tr/tr/kultur-sanat/slavoj-%C5%BEi%C5%BEek-in-etige-uymayan-son-urunu/491399

Žižek’in çilesi: http://aa.com.tr/tr/kultur-sanat/%C5%BEi%C5%BEekin-cilesi/495794

Çalap kılavuzlar onu; doğrult sen kendi özünü: http://aa.com.tr/tr/analiz-haber/calap-kilavuzlar-onu-dogrult-sen-kendi-ozunu/500400

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/