Fotoğraf çekme, yön gösterme, ısı okuma şeklinde doymak bilmez bir iştahla aklına gelen her şeyi yutan cep telefonlarının iki yeni ilgi alanı daha var.
Cep telefonu alanında Japonya dışında fazla tanınmayan Sharp, yeni geliştirdiği konseptinde 2010 yılının en hararetli akımlarından 3 boyut (3D) teknolojisini cep telefonu ekranıyla buluşturuyor. Böylece Koreli Samsung’un Omnia HD modeliyle ilk defa yüksek tanımlı (HD) video ve sesle buluşturduğu cep telefonlarında 3 boyutlu fotoğraf ve video izlemek de mümkün olacak.
Üstelik geleneksel 3D görüntülerde sağ ve sol göze farklı görüntüleri iletmek için ihtiyaç duyulan o meşhur gözlüklere de ihtiyaç kalmıyor. Çünkü patentli ekran teknolojisinde bu işlem doğrudan görüntüleme yüzeyinde gerçekleşiyor ve sağ gözle sol göze ayrı görüntü katmanları iletiliyor. Beyne ulaştığındaysa bildiğimiz geleneksel üç boyutlu görüntü ortaya çıkıyor.
Sharp tarafından geliştirilen bu yüzey aynı zamanda yakın zamanda piyasaya sürülecek 3D Nintendo DSi’da da kullanılacak.
Telefonla ‘görmek’
Ipplex firması tarafından geliştirilen ve 2010 yılının en başarılı sağlık uygulaması seçilen LookTel ise yüklendiği herhangi bir kameralı cep telefonunu görme engelliler için bir yapay göz haline getiriyor. Şu an sadece Windows Mobile işletim sistemi kullanan telefonlarda çalışabilen uygulama temelinde kameranın yakaladığı objelerdeki yazıları aynen optik karakter okuyucularda olduğu gibi metne çevirmesi ve seslendirmesi üstüne kurulu. Böylece ev ya da sokakta kamerayı tuttuğunuz alanda ne olduğunu detaylı bir şekilde tespit etmek mümkün oluyor.
Yazılım gıda ve benzeri ürünlerin marka ve içeriklerinden sokaktaki tabelalara; hatta banknotların kaç para olduğuna kadar birçok alanda yardımcı olabiliyor. Üstünde okunacak etiket olmayan ya da şahsa özel cisimler içinse kullanıcılar kendi etiketlerini yaratıp, yazılıma tanıtabiliyorlar.