Ortadoğu’da ekonomik ve siyasi ağırlığı hızla artan Türkiye, dünyanın bir numarası olan Çinli taklitçilerin yeni gözdesi oldu. İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Çetin, "Çinliler ‘made in Turkey’ etiketiyle üretiyor. Kendi markamı gördüm, inanamadım" dedi
Sabah’tan Kerim Ülker’in haberine göre, ucuz iş gücü ve taklit ürünleriyle dünya ekonomisinde taşları yerinden oynatan Çin’de hızla yükselen maliyetler Türk firmalarını harekete geçirdi. Özellikle plastik ve metal dışı ürünlerde hızla büyüyen Çin’i kendi ülkesinde vurmak için harekete geçen Türk firmaları Asya’nın finans merkezi Hong Kong’da düzenlenen sektörün en büyük fuarlarından Houseware Fair’e (Mutfak Gereçleri Fuarı) çıkarma yaptı. Geçen yıl partner ülke olarak 20 firmayla fuara katılan Türkiye, bu yıl Çin’in müşterilerini kapmak için 29 firmayla çıkarma yaptı. Hong Kong’daki fuara dünyanın birçok ülkesinden firmanın katılarak, iş bağlantısı yaptığını kaydeden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Çetin "Artan işçilik, hammadde, enerji gibi maliyetler Çin’in var olan gücünü azaltıyor. Bu da Türkiye için yeni bir fırsat oluşturuyor" dedi.
İLGİ TÜRK MALINA
Çetin,"Dünyanın birçok ülkesinden firmalar Türk şirketlerle anlaşmak için masaya oturuyor" diye konuştu. Çin’in sadece ucuz ve taklit marka yaratmadığını söyleyen Çetin’in verdiği bilgiler de şaşırtıcı. "Eskiden sadece orijinal lüks markaların taklidini yapıyorlardı. Şimdi ise ülkeleri taklit ediyorlar" diye konuşan Çetin, "Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Türkiye’nin siyasi ve ekonomik gücü arttı. Oradaki pazar payımız hızla artıyor. Çin, Türkiye’nin bölgedeki gücünü görüp değerlendiriyor. Şimdi ‘Made in Turkey’ damgalı ürünler üretiyorlar" dedi.
MARKAMI GÖRDÜM İNANAMADIM
Bu yıl 26’ncısı düzenlenen fuara katılan ve aynı zamanda mutfak ürünleri markası Flora’nın da sahibi olan Haşim Çetin, "İran ve Suriye’de ürünlerimin benzerini kendi markamla gördüm. İnanamadım" diye konuştu.
ÇİN’DE FİYATLAR HER YIL YÜZDE 10 ARTIYOR
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi ve Ayhan Metal şirketinin yöneticisi Aynur Ayhan Çin’de fiyatlardaki artışın yıllık ortalama yüzde 8-10 seviyesinde olduğunu aktarıyor. Avşar Enamel Genel Müdürü Raşit Tabak ise "Beş yıl önce bir ürün bize 10 dolara mal olurken Çin’de dört-beş’ti. Şimdi yedi-sekiz dolara yükseldi. üç-dört yıl sonra bu açık kapanacak ve Çin’i kendi pazarımız olarak görmeye başlayacağız" diye konuştu.