Yorgo Kırbaki’nin haberi
Yunanistan 28.4 milyar Euro tutarındaki 5 yıllık tasarruf paketiyle ilgili yasa tasarısını kabul etti. 110 milyar Euro’luk IMF-AB yardımının 5’inci dilimi olan 12 milyar Euro’yu almanın ön şartı olan paketin geçmesiyle, Avrupa rahat bir nefes aldı.
İŞTE YUNAN SOKAKLARINDAN GÖRÜNTÜLER!..
Yunanistan parlamentosu kemer sıkma tedbirlerini içeren 5 yıllık planı onaylamasıyla, Yunan hükümeti kadar Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu da (IMF) rahat bir nefes aldı. Bina dışında göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşanırken, 138’e karşı 155 oyla kabul edilen 28.5 milyar Euro’luk tasarruf kemer sıkma ve özelleştirme paketi, Yunanistan’a temerrüde düşmeden uluslararası yardım almanın yolu açtı. Buna göre Yunanistan, temmuz ayında AB ve IMF ile geçen yıl imzaladığı 110 milyar Euro’luk kredinin 12 milyar Euro’luk 5’inci dilimini alabilecek. Ayrıca 100-120 milyar Euro’luk yeni kredi için de AB, düğmeye basacak.
Pasok 1 fire verdi
Yunanistan’ın 300 sandalyeli Parlamentosu’nun, oy kullanan 298 üyesinden 155’i yeni plana ‘evet’ derken, 138 milletvekili ise ‘hayır’ dedi. Oylamada 300 üyeli parlamentoda 155 sandalyesi bulunan Pasok, Panayotis Kuruplis’in ‘hayır’ demesiyle 1 fire verdi. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) partisi milletvekili Elsa Papadimitriu ise “evet” oyu kullandı. Papadimitiriu, oyunu kullanmadan önce ND’den istifa ettiğini ve bağımsız milletvekili kalacağını açıkladı. Daha önce “red” oyu kullanacaklarını söyleyen 2 Pasok milletvekili oylamada “evet” dedi. 5 bağımsızvekil çekimser kaldı.
Yorgo: Deli değiliz
Başbakan Papandreu, karara ilişkin “Deli değiliz. Bugünkü tedbirleri alacağımızı düşünemezdim. Yunanlılar için vatan için doğruyu yapıyorum. Yunanistan ekonomisinin çökmesinin getireceği sonuçları hiçbir Yunanlının yaşamamasını istiyorum” dedi. Papandreu, Yunanistan’ın ödeme yapamayacak hale gelmesinin, hastanelerin ve okulların kapanması, memurların maaş alamaması anlamına geldiğini vurgularken, “Böyle bir durumda alacaklılar da Yunanistan’ı açık arttırmaya çıkaracaklar diye konuştu.
Lagarde’ın ilk işi Yunanistan’a çağrı yapmak oldu
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı seçilen Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’ın seçilir seçilmez ilk işi, zor günler geçiren Yunanistan’a “ulusal birlik” çağrısında bulunmak oldu. Seçildikten dakikalar sonra Fransız TF1 televizyonuna çıkan Lagarde, Yunanistan’ın, daha fazla yardım alması için Avrupa Birliği ve IMF’nin ön koşul olarak gördüğü tasarruf paketini onaylaması için hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile ilgili gelişmelerden sonra IMF’nin 2 bin 500 çalışanı ve 800 ekonomisti bir bütün haline getirmek ve IMF’de güveni yeniden tesis etmek istediğini ifade eden Lagarde, ABD hükümetinin izin vermesi halinde Strauss-Kahn ile görüşmek istediğini belirtti.
Hürriyet