Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasında yedi aylık tahsilat 10 milyar lirayı bulurken, Maliye’nin yüzünü Merkez Bankası Vakfı (MERVAK) güldürdü. 3,5 milyar liralık vergi cezası kesilen vakfın yapılandırmada 803 milyon liraya düşen rakamı peşin ödediği öğrenildi.
Gecikme cezası ve faiziyle birlikte Merkez Bankası Vakfı’ndan istenen 6 milyar liralık miktar, yapılandırma sonrasında 803 milyon liraya indi.
Vakıf, haziran ayı içerisinde toplam borcu peşin ödeyerek kapattı. Taksit seçeneği tercih etmeyerek ilave faiz yükünden de kurtuldu. Vakıf 3,5 milyar liralık vergi cezası sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı ile oturduğu uzlaşma masasında ise sıfır liralık teklifte bulunmuştu.
Üyelerine aylık 30 bin liralık emekli maaşı ödemesiyle dikkatleri çeken Merkez Bankası Vakfı’nın kasasında 4-5 milyar lira düzeyinde birikmiş para bulunmasına rağmen toplam borcu peşin ödemesi, ilgili vergi dairesinde şaşkınlığa sebep oldu.
800 milyon liralık ödemenin büyük bir miktar olduğuna dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Türkiye’de bu rakamı bir çırpıda ödeyebilecek kurum ve kuruluş sayısı yok denecek kadar az. Ancak Merkez Bankası Vakfı bunu bir seferde ödedi." dedi.
40 milyar lirayı bulan Maliye’nin yeniden yapılandırmasında peşine ödeme seçeneği toplamda 1,5 milyar liralık bir borç için istenmişti. Yılın ilk altı ayında 8 milyar lirayı bulan tahsilat rakamı geçen ay sonu itibarıyla 9,5 milyar liraya kadar yaklaştı.
Yedi aylık dönemde borç yapılandırma tahsilatının 10 milyar liraya dayandığını aktaran Maliye kaynakları, toplam tahsilat rakamının hedefin üzerine çıkabileceğini söyledi. Maliye Bakanlığı, taksitlerin aksatılmadan ödenmesi halinde yapılandırmadan yıl sonunda 14,7 milyar liralık tahsilat hedefliyor.
Maliye ile 3,5 milyar liralık vergi cezası için el sıkışan Merkez Bankası Vakfı, Gelir İdaresi Başkanlığı ile de uzlaşmak için masaya oturmuştu. Ancak yapılandırmada 800 milyon lira ödemeye razı olan vakıf uzlaşma masasında ‘sıfır’ lira teklifte bulunmuştu.
Kendi çalışanlarına ek emeklilik ve sosyal güvenlik yardımları sağlamak amacıyla kurulan vakfa ilişkin Maliye tarafından yapılan tespitlere göre banka vakıf üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere vakfın kuruluşundan 20 yıl önceye kadar bulundukları makamdan aldıkları maaş üzerinden primleri yatırıldı.
Vakıf 1988 değil 1968 yılında kurulmuş gibi geriye dönük işliyor ve bu 20 yıl için yatırılan primler üyelerden değil, Merkez Bankası’ndan aktarılıyor. Vakfın kuruluşundan önce bankadan emekli olanlara her yıl genel kurul tarafından belirlenen miktarda aylık yardım yapılıyor.
Hükümetin borç yapılandırma çalışmasına vakfın yanı sıra vergi cezası kesilen önemli şirketler de başvuruda bulunmuştu.
Yapılandırma için Maliye’nin kapısını çalan Tüpraş’ın 800 milyon liralık faturası 152 milyon liraya düştü. Vergi incelemeleri neticesinde yapılan tarhiyatları için yargıya başvuran Doğan Grubu’na ise yapılandırma sonrası ihtilaflı borçlar için yaklaşık 860 milyon lira, matrah artırımları için de yaklaşık 81 milyon lira vergi tahakkuk ettirilmişti.
Yapılandırma kapsamında peşin ödeme seçeneğini tercih edenler ilave faiz yükünden kurtulmuş oluyor. Yapılandırılan borçların peşin veya taksitli olarak kredi kartıyla ödenmesi mümkün. Taksitle ödemelerde 12 eşit taksit için 1,05, 18 taksit için 1,07, 24 taksit için 1,10 ve 36 taksit için 1,15 katsayı ile çarpılıyor. Bulunan tutar taksit sayısına bölünerek ödemelere yansıtılıyor.
Zaman