Bakan Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte katıldığı ”2023’e doğru Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin geleceği açısından hayati öneme sahip olan Özel Ekonomi Bölgeleri konusunda Ekonomi Bakanlığındaki görevlilerin bir yıldan beri çok ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi.
Özel Ekonomik Bölgeler’in her yurt içi, hem de yurt dışı boyutu olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
”Neden Gaziantep’te, Adana’da ya da Mersin’de bir Özel Ekonomik Bölge olmasın. Tabi bunları yaparken, mevcut serbest bölgelerin imkanları da bu işin içinde olacak. Serbest Bölge mantığını şimdi bu sistemin içinde bir mantıkla değerlendiriyoruz. Aslında bu çalışmanın iki önemli boyutu var. Birinci boyutu kümelenme. Sektörlerin birbirini tamamladığı ve bir arada bulunduğu bir yapılanma. Serbest Bölgeler kümelenme mantığını en iyi şekilde geliştirecek bir anlayışta olacaktır. Yani bir değer bütünlüğü oluşturacaktır.
Özel ekonomik bölgelerin bir fonksiyonu daha var. Birincisi Türkiye’deki serbest Bölge Anlayışını Özel Ekonomik Bölge anlayışına getirmek. Bunun yanı sıra Türkiye’deki yatırımcıların başka ülkelerdeki bazı stratejik yatırımlarını da Devlet olarak, Bakanlık olarak destekleyeceğiz. Şu anda Türkiye’ye gelen doğrudan sermaye stoku 181 milyar dolar. Türk yatırımcılarının dünyadaki yatırım tutarı ise 25 milyar dolar. Dış ülkelerdeki yatırımlar çok önemli. Çin’de, Hindistan’da, Kore’de ve ABD’de Türk Özel Ekonomi Bölgeleri oluşturacağız. Artık Türkiye çok farklı bir ülke. Yeni bir ekonomi anlayışı ile hareket ediyoruz. Bu gelişmeler, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösteriyor.”
-”İnovasyon da Önemli”
Bakan Çağlayan, Türk ekonomisinin gelişmesi açısından inovasyonun da hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
”İnovasyon demek, teknoloji demek, Araştırma Geliştirme (AR-GE) demek” diyen Çağlayan, şöyle devam etti:
”İleri teknoloji son derece önemli. Türkiye’nin ileri teknoloji ürünleri ihracatını arttırması gerekir. Örneğin, Gaziantep, ihracatta çok önemli bir noktada olmasına rağmen, ileri teknoloji ürünleri ihracatında yeterli seviyede değil. Yıllık ihracatını 6 milyar dolara yaklaştıran Gaziantep’in yaptığı ihracatta, yüksek teknoloji ürünlerinin tutarı binde 3 civarında. Bu yeterli değil, Gaziantep’in bu alandaki ihracatını da arttırması gerekir.”
Çağlayan, cari açığın da önemine işaret ederek, ”Cari açık çok önemli. Burada özel sektör borçlanması var. Özel sektöre yardımcı olmalıyız. Özel sektörü dışa bağımlılıktan kurtarmalıyız” diye konuştu.
Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde işi devam ettirecek olan ikinci neslin olmadığı için kapanan işletmelerin, Türk firmaları tarafından alınmaya başlamasının da önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.
60 yıl önce Kore’ye giden vatandaşlarımızın, Güney Kore’nin bağımsızlığı için bu topraklarda şehit düştüğüne dikkat çeken Çağlayan, ”Biz, Korelileri çok seviyoruz. Güney Kore, topraklarında şehit düşen vatandaşlarımıza en az kendi şehitleri kadar sahip çıkıyorlar. Bu durum, Türkiye ile Güney Kore’yi birbirine bağlayan önemli unsurlardandır.”
Bakan Çağlayan, Güney Kore’nin Türk Milli Takımı’na Dünya Kupası’nda verdiği destek dolayı ile de teşekkür etti.
-Benjamin Won-Tung Yoon-
Incheon Uluslararası İlişkiler Direktörü Benjamin Won-Tung Yoon ise 60 yıl önce Güney Kore’nin bağımsızlığı için bu topraklara gelen ve burada şehit olan Türk askerlerini unutmadıklarını ve bundan dolayı da Türkiye’ye minnettar olduklarını ifade etti.
Güney Kore’ye 60 yıl önce asker göndererek, kendilerine yardımcı olan Türkiye her alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getiren Yoon, şöyle konuştu:
”Bundan 60 yıl önce yaptığımız savaşta Türkiye bize yardım etti. Türkiye bizim için dost ve kardeş bir ülke. Biz, Güney Kore olarak, 2003 yılında Özel Ekonomik Bölgeler oluşturduk. Ülkemizde, 2003 yılında toplam 29 kilometre karelik 3 değişik bölgede, 30 milyar dolarlık altyapı harcaması yaparak, Özel Ekonomik Bölgeler oluşturduk. Bugün Kore’nin ihracatı 1 trilyon dolara ulaştı. İleri teknoloji ve bilimsel alanda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bizim ülke olarak çok büyük doğal kaynaklarımız yok. Ülke topraklarımız çok geniş değil. Bizim en büyük zenginliğimiz yetişmiş insan kayrağı. Güney Kore’deki vatandaşlarımızın yüzde 80’i üniversite eğitimi alıyor. Bilim ve teknolojide önemli gelişmeler yaşadık. Türkiye ile başta ekonomik olmak üzere her alanda ilişkileri geliştirmek ve ortak yatırımlar yapmak istiyoruz.”
Çalıştay’da, Güney Kore ile ilgili olarak bir tanıtım filmi gösterildi ve bu filmde Güney Kore’nin 1950 yılından günümüze kadar olan süreçteki gelişmeleri katılımcılara anlatıldı.
Çalıştayın sonunda Bakan Çağlayan, Yoon’a bir plaket vererek, Türkiye’ye göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür etti.
Çalıştaya, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, TOBB Türkiye Serbest Bölgeler Meclis Başkanı Mehmet Özmen, sanayici ve iş adamları ile çok sayıda davetli katıldı.
AA