Bin Evi Çöp Aydınlatacak!

Dünya Ekonomisi
İZAYDAŞ tecrübeyle teknolojiyi birleştirerek, yeni projelerle sürekli yenileniyor. Bu kapsamda İZAYDAŞ, evsel atık depolama sahalarında oluşan çöp gazlarından elektrik üretecek bir proje geliştirdi. 2...
EMOJİLE

İZAYDAŞ tecrübeyle teknolojiyi birleştirerek, yeni projelerle sürekli yenileniyor. Bu kapsamda İZAYDAŞ, evsel atık depolama sahalarında oluşan çöp gazlarından elektrik üretecek bir proje geliştirdi. 2010 yılı Temmuz ayı içerisinde yap-işlet modeli ile ihalesi gerçekleştirilen proje 2012 ilk çeyreğinde devreye girecek.

Bu projede amaç, sera gazı salınımlarını azaltmak, çevre ve insan sağlığını tehdit eden gazların atmosfere salınmadan toplanarak bertarafını sağlamak ve bu işlem sonucunda elektrik enerjisi üretmek. Projeyle depolama sahalarında 16 sene boyunca minimum 133 milyon kWh elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Bu gazların toplanıp bertaraf edilmesi ile atmosfere 750 bin -1 milyon ton CO2 salınımı da engellenmiş olacak.

Ayrıca yapılan hesaplamalar neticesinde LFG projesi tamamlandıktan sonra üretilecek elektrik enerjisi yaklaşık bin adet konutun ihtiyacını karşılayacak. Bu tür tesislerin ülkeye getirdiği ikinci bir avantaj da Kyoto Protokolü çerçevesinde, ortaya çıkan karbon emisyonu karşılığı ‘karbon kredisi’ kazandırması olacak.

Habertürk