‘Kriz kahini’ olarak nitelendirilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, küresel ekonomi için oldukça karamsar bir tablo çizdi.
Davos’ta CNBC’nin sorularını yanıtlayan Roubini, Avrupa’daki sorunların çözümünün yıllar alacağını söyledi.
Roubini şunları kaydetti: "Şu an Euro Bölgesi’nin sorunlu ülkelerinde durgunluk var. Almanya, Fransa ve İngiltere’den gelen veriler de 4. çeyrekte ekonomide daralma olduğunu gösterdi. Yani Avrupa’nın her yerinde durgunluk var. ABD’de ise büyüme çok zayıf. Euro Bölgesi’nde işler düzensiz hale gelirse ekonomide ikinci dip olabilir. Çin ekonomisinde de yavaşlama var.
Euro Bölgesi’nde çok fazla kamu ve özel sektör borcu var. Avrupa’da büyüme yok, rekabet gücü yok. Finanse edilemeyen cari açıklar var. Bu sorunlar Avrupa Merkez Bankası’nın para basmasıyla çözülemez. Bu sorunların çözümü yıllar alacak."
YUNANİSTAN EURO’DAN ÇIKACAK
Avrupa’nın kemer sıkma yerine büyümeye odaklanması gerektiğini belirten Roubini "Bence Yunanistan 12 ila 18 ay içinde Euro Bölgesi’nden çıkacak. Yunanistan Euro Bölgesi’nden çıkan son ülke olmayabilir. Bunun olmaması için ne yapmak gerekir? Avrupa Merkez Bankası’nın çok büyük bir niceliksel gevşeme programı başlatması gerekir. Euro Bölgesi’nde bir son kredi merciine ihtiyaç var. Bu, Avrupa Merkez Bankası, Kalıcı Kurtarma Fonu veya IMF olabilir. Sorunlu Euro Bölgesi ülkelerinin yüzde 20-30 oranında daha zayıf bir Euro’ya ihtiyacı var. Sorunlu ülkeler kemer sıktığı için çekirdek Euro Bölgesi’nde mali canlandırma gerekiyor. Hatta Euro Bölgesi’nde daha az kemer sıkılması, büyümeye daha çok odaklanılması gerekiyor" dedi.
Ntvmsnbc