Uludağ OtomotivEndüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, AB krizi ile paritenin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Sabuncu "Ancak hedeflerimizden gerilemeyeceğiz" diye konuştu.Otomotiv endüstrisinin dış satışlarda nabzını tutan OİB, ağustos ayı ihracat raporunu açıkladı.
Rapora göre, sektörün tüm ürün gruplarında ihracatta düşüş yaşanıyor. Yılın ilk 8 aylık döneminde Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 13 pay ve 12 milyar 546 milyon dolarlık dış satışla, önde gelen sektörler arasında bulunan otomotivde, aylık bazda yüzde 17’ye ulaşan düşüşe karşın moraller bozulmadı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 2012 için belirlenen 20 milyar dolarlık ihracat hedefinden geri adım atmayacaklarını söyledi.
Türkiye’nin genel ihracatında AB kaynaklı daralmaların otomotiv endüstrisini de etkilediğinin altını çizen OİB Başkanı Sabuncu, OİB raporunu şöyle değerlendirdi:
"Ana sanayide yaşanan büyük orandaki düşüşler başlıca pazarımız konumunda bulunan AB ülkelerinde yaşanan sıkıntılardan ve sektörün tatilde olmasından kaynaklanmaktadır. Nitekim Ağustos 2012’de AB’de en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkenin 9’unda ihracat düşüşü yaşanmıştır. AB ülkelerine yaşanan yüzde 21’lik düşüş ile AB’nin ihracatımızdaki payı da yüzde 65’e gerilemiştir. Yılın ilk yarısında AB binek otomobil pazarının yüzde 6.8, ticari araçlar pazarının da yüzde 10.8 gerilemesi yılbaşından bu yana AB kaynaklı sıkıntıları açıklamaktadır."
Gerilemeyle ilgili olarak; euronun dolar karşısında değer kaybetmesine de dikkat çeken Sabuncu, parite kaynaklı olarak ağustos ayında yaklaşık 133 milyon dolar ve yılın ilk 8 ayında 973 milyon dolarlık kaybın oluştuğunu da hatırlatarak, "Hedeflediğimiz 20 milyar dolarlık ihracat için var gücümüzle çalışacağız" dedi.
Rapora göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 gerileyen ve 598 milyon dolarlık ihracata ulaşan yan sanayiyi, yüzde 24 daralan binek otomobil ürün grubu 242 milyon dolarlık dış satışla izledi. Bunu yüzde 15 azalarak 121 milyon dolar ihracata ulaşan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 17 gerileyerek 82 milyon dolar olan otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu ile yüzde 12 azalışla 29 milyon dolara ulaşan diğer başlığı altındaki ürün gruplar takip etti.
Yılın ilk 8 ayına göre yan sanayi yüzde 1 artış ve 5 milyar 484 milyon dolarlık ihracatıyla öne çıktı. Bunu aynı dönemde yine sırasıyla yüzde 9 azalış ve 3 milyar 951 milyon dolarla binek otomobiller, yüzde 20 gerileme ve 2 milyar 195 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 3 azalış ve 685 milyon dolarla otobüs, minibüs ve midibüs, yüzde 32 artış ve 126 milyon dolarlık ihracatıyla diğer başlığı altındaki ürün grupları takip etti.
Raporda, ülke bazlı değerlendirmelerde ise Almanya’ya ihracat yine ilk sırada yer aldı. Ağustos ayında Almanya’ya yüzde 13 daralmayla 198 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 22 azalışla 130 milyon dolar, Birleşik Krallığa ise yüzde 24 düşüşle 78 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Düşüşlerin yanısıra ihracat artışı yaşanan ülkelerde ise İran’a yüzde 3 yükseliş ve 31 milyon dolar, Cezayir’e yüzde 19 büyümeyle 27 milyon dolar ve Polonya’ya da yüzde 12 artış ve 23 milyon dolarlık dış satış dikkat çekti.
Ülke bazlı yılın ilk 8 aylık dönemi incelendiğinde ise Almanya bu dönemde yüzde bir gerileme ve bir milyar 965 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 15 azalış ve bir milyar 457 milyon dolarla Fransa, yüzde 27 daralma ve bir milyar 87 milyon dolarla İtalya izledi.
İHA