Uğur Koçbaş’ın haberi
Ankara’daki Dünya Çocuk Oyunları’nda Çinliler’in ata sporu Wushu’da Çin’i geçip 8 birincilik kazanan Türk takımı Çinliler’in dikkatini çekti. Birinci olan 3 Türk sporcu aynı aileden, baba federasyon başkanı, anne ise antrenör olunca Çinliler “Akyüzler bizi yıktı” dedi.
Türkiye onu Necmettin Erbakan’ın onlarca yıl korumalığını yapan en sadık destekçilerinden biri olarak tanıdı. Ancak kendisi de Uzakdoğu sporlarında şampiyonluklar kazanan Abdurrahman Akyüz, 2000’li yılların başında kendini Çin’in milli sporu Wushu‘ya adadı. Tekvando ve Karate benzeri bir spor olan Wushu’ya öyle tutkuyla bağlandı ki ailesinin tüm fertlerini de bu sporun üyesi yaptı. Sonunda 5 yıl önce kurulan Türkiye Wushu Federasyonu Başkanlığı’na kadar yükseldi. Bu sporla uğraşmaya daha küçük yaşta teşvik ettiği kızları Elif (14) Avrupa Şampiyonluğu gibi büyük bir başarı elde ederken küçük kızı Zeynep (11) de Avrupa 3’üncüsü olmayı başardı. Ailenin ünlü siyasetçinin adını taşıyan erkek çocuğu Necmettin Erbakan Akyüz ise Avrupa 4‘üncüsü oldu. Akyüz ailesinin annesi Fatma Akyüz de Wushu’ya gönül verdi. O da milli takım antrenörü oldu.
‘Ailecek çok seviyoruz’
Akyüz ailesinin bu başarısı Ankara’da bu ayın başında 29 ülkeden 144 çocuğun katılımıyla gerçekleşen Dünya Çocuk Oyunları Şampiyonası’nda da devam etti. Wushu müsabakalarında Elif Akyüz; Changquan, Jianshu ve Qiangshu dallarında birinci oldu. Zeynep Akyüz, Changquan, Jianshu ve Gunshu dallarında birincilik elde etti. Necmettin Erbakan Akyüz ise Changquan ve Gunshu’da ilk sırayı aldı. Böylece Türk milli takımı 8 dalda birincilik alarak Çinli sporcuları ata sporlarında geride bırakmayı başardı. Durum böyle olunca Çin medyası da bu ilgi çekici aileyi tanımak için Ankara’da Akyüzlerle bir röportaj gerçekleştirdi. Xinhua haber ajansına konuşan Zeynep, “8 yaşımdan beri Wushu yapıyorum. Çin’e gidip 3 ay boyunca bu sporun eğitimini de aldım. Ailecek Wushu’yu çok seviyoruz” dedi. Çin ajansı habere, “Akyüz ailesi Çinli sporcuları bile ata sporlarında devirmeyi başardı” yorumunu ekledi.
Dünya Şampiyonası Ankara’da
Abdurrahman Akyüz ise başkanlığı yaptığı federasyonun 4 Çinli antrenörle anlaştığını ve Türk Milli Takımı’nın seviyesini daha da yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi. Akyüz, “Hem sporcuların hem de eğitmenlerin kapasitesini artırmak için daha fazla Çinli hocaya ihtiyacımız var” dedi. 11’inci Dünya Wushu Şampiyonası’nın da Eylül ayında Ankara’da yapılacağını hatırlattı. Ajansa konuşan Wushu Federasyonu Genel Sekreteri İsa Gençtürk de “Çinli antrenörler dünyanın bu konudaki bir numaraları. Hepsi birer Wushu master’ı. Eğer onların eğitim programını biz de Wushu okullarımızda uygularsak Türkiye’de bu spora gönül veren Wushu atletleri teknik açıdan kendilerini çok daha geliştirme fırsatı bulur bu da ülkemize daha fazla madalya olarak geri döner” ifadesini kullandı.
25 bin Türk Wushu’cu var
Türkiye’de tam 24 bin 580 lisanslı Wushu sporcusu bulunuyor. Federasyon, amaçlarının bu sayıyı daha da artırarak Türkiye’de Wushu’yu sevdirmek olduğunu belirtiyor. 2010 yılında Antalya’da yapılan Avrupa Wushu Şampiyonası da dünya çapında ilgi çekmiş ve Avrupa Wushu Federasyonu’nun Belçikalı Başkanı bile “En başarılı Avrupa Şampiyonası oldu” yorumunu yapmıştı.
ÇİNLİLER’E TÜRKİYE TURU
Wushu sporunu geliştirmek amacıyla Türkiye Wushu Federasyonu ile Pekin Beden Eğitimi Enstitüsü arasında imzalanan anlaşma uyarınca Çinli Wushu profesyönelleri geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye bir ziyarette bulundu.Türkiye Wushu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz ile İstanbul turu yaptı. Sultanahmet Camii’ni gezdi. Türkler’in Çin’in ata sporuna bu denli meraklı olmasına şaşkınlıklarını da gizleyemediler.
Vatan